Sådan ser vores beskedne hjem ud fra Mars

Det kan godt være, at vi er over syv mia. mennesker på Jorden. Men set fra Mars ser vores planet ganske liden og ensom ud i verdensrummet.

Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hallo jordfolk!

Sådan ser vores hjem i solsystemet ud fra en afstand af 205 mio. kilometer. Det vil sige ude fra vores naboplanet Mars, hvor et teleskop på NASAs rumsonde Mars Reconnaissance Orbiter tog dette enestående billede 20. november sidste år.

Selv om billedet er groft pixeleret, er det taget med det kraftigste teleskop, der nogensinde er sendt ud til en anden planet, fortæller NASA.

Den rødbrune klump midt på vores blå juvel i verdensrummet er Australien. Det røde område øverst er Sydøstasien, og Antarktis fremstår som det klare område i bunden til venstre.

Ude i nederste venstre hjørne svæver Månen, tilsyneladende relativt tæt på Jorden. Men den forholdsvis korte afstand skyldes, at Jordens satellit i optagelsesøjeblikket var på vej til at bevæge sig ind bag jordkloden.

I øvrigt er billedet en kombination af to optagelser. Ellers ville man ikke kunne få tilstrækkelig god belysning på begge himmellegemer. Under optagelsen befandt Mars Reconnaissance Orbiter sig knap 300 km over overfladen af Den røde planet.

Billedet vækker minder om den berømte ”Pale Blue Dot”-optagelse fra 1990 af vores lille prik i verdensrummet. Se det herunder:

Dengang rettede et kamera på NASA-rumsonden Voyager 1 sit kamera bagud på en afstand af hele seks mia. km. På den formidable afstand aftegnede Jorden sig som en enkelt svagt lysende pixel mod rummets overvældende dybder. Som en ganske svag stjerne på himlen. Jorden anes som den blege prik godt midtvejs nede i det brune bånd til højre.

Den berømte amerikanske astronom og videnskabsformidler Carl Sagan skrev dengang disse poetiske ord på baggrund af optagelsen:

»Fra dette fjerne udsigtspunkt ser Jorden muligvis ikke synderlig interessant ud. Men for os er det anderledes. Tænk lige over den plet igen. Det er her. Det er hjemmet. Det er os. På den har alle, du har elsket, alle du kender, alle du nogensinde har hørt om, ethvert menneske, der har været, udlevet deres liv.«

I 2013 gentog NASA i en vis forstand kunststykket, da man rettede et kamera fra rumsonden Cassini mod Jorden fra Saturn 1,4 mia. km borte. På optagelsen så Jorden således ud: