Sådan så det ud, da »Sabine« rasede

Hele landet blev søndag ramt af et kraftigt blæsevejr. Mens uvejret er ved at stilne af, er her et overblik over, hvor stormen for alvor tog fat.

Beredskabet saver et træ, der blæste om kuld i Kolding søndag 9. februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag oplevede landet lidt af en rusketur, da et blæsevejr nogle få steder udviklede sig til storm.

»Sabine«, som stormen blev døbt i Tyskland, væltede træer, lukkede broer og veje og forsinkede flytrafik rundt om i Europa.

Slemt stod det til i netop Tyskland, som udstedte sin næsthøjeste stormvarsel i store dele af landet. I en mindre del af landet nåede stormen kategori 4, som er højeste stormvarsel.

Myndighederne i Tyskland udsendte søndag sit næsthøjeste stormvarsel under stormen »Sabine«, her er et stillads væltet i Berling. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAYOUNG JEON.

De danske myndigheder var også søndag på banen, da uvejret rasede på højtryk. Midt- og Vestjyllands Politi kom søndag eftermiddag med en advarsel om, at »det kan være forbundet med livsfare« at færdes på moler og høfder langs Vestkysten. Advarslen kom efter en redningsaktion, der udspillede sig i Nørre Vorupør i Thisted Kommune nord for Nationalpark Thy, hvor en kvinde og et barn var faldet i vandet. En redningsperson kom til skade under aktionen og blev derefter kørt til behandling på akutmodtagelsen på Thisted sygehus.

2 personer blev søndag middag reddet, da de i den stærke storm var faldet ned mellem stenene på molen i Nørre Vorupør. Der blev slået storalarm med flere ambulancer og SAR-redningsmandskab samt en redningshelikopter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Storm defineres som middelvind på minimum 24,4 meter per sekund. Nær Lillebælt blev der målt vindstød af orkanstyrke, som er vindstød på minimum 32,6 meter per sekund, ifølge TV 2 Vejret.

Flere steder i Danmark nåede stormen en kategori 2, som betegner »farligt vejr«. Det gjorde det på den sydlige vestkyst fra omkring Tønder til Esbjerg og i det nordlige fra Thyborøn til Skagen.

Stærk storm på Nordre Strandvej ved Hanstholm, søndag 9. februar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

I Storbritannien var stormen, der her blev døbt »Ciara«, den kraftigste storm i syv år, og der var mere end 200 advarsler om oversvømmelser efter kraftig regn, som fik floder til at gå over deres bredder. Fodboldkampen i den engelske Premier League mellem Manchester City og West Ham blev til mange fodboldfans' store ærgrelse aflyst på grund af uvejret.

Oversvømmelse i byen Myhtolmroyd i det nordlige England, hvor en »Calder«-floden gik over sine bredder Fold sammen
Læs mere
Foto: OLI SCARFF.

Politiet oplyste, at den Ny Lillebæltsbro blev lukket for trafik i østlig retning, og Øresundsbroen var lukket i timevis på grund af de stærke vindstød. Begge broer er imidlertid åbne igen, men Vejdirektoratet fraråder stadig, at vindfølsomme køretøjer krydser Øresundsbroen mandag. Vindfølsomme køretøjer kan være trailere eller køretøjer med lav vægt og stor overflade.

LERNACKEN 20200209 Öresundsbron stängd. Trafikljusen på rött vid betalstationen på Lernacken efter att Öresundsbron stängt vid 21-tiden på söndagskvällen. SMHI har utfärdat en klass 2 varning för vindbyar på mellan 25 och 27 m/s i södra Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: 50090 Johan Nilsson/TT.

Østjyllands Politi opfordrede søndag alle til at få sikret trampoliner og løse genstande, da de på Twitter skrev, at de fik mange opkald vedrørende flyvende trampoliner og løse genstande.

»Sabine« væltede flest træer i Jylland, men også på Fyn havde hun godt fat i trækronerne. Fyns Politi berettede søndag eftermiddag om ca. 10 tilfælde af væltede træer.