Sådan påvirkes morgentrafikken efter stormfloden

De store vandmasser, der i nattens løb har hobet sig op flere steder i landet, kombineret med lave temperaturer kan give glatte veje flere steder.

Oversvømmelse på Køge Havn og området omkring åen onsdag den 4. januar 2017. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom den forhøjede vandstand er på tilbagetog over hele landet, vil aftenens og nattens stormflod alligevel påvirke morgentrafikken flere steder i landet.

Ikke alene går det så langsomt med at komme af med vandmasserne på land, at vandet i sig selv kan være en udfordring for trafikken i flere områder. Situationen risikerer at blive tilspidset af de lave temperaturer, der ligger omkring -5-6 grader torsdag morgen.

Derfor advarer politi og Beredskabsstyrelsen om risiko for glatte veje.

»Vi er bekymret fremadrettet for de store vandmængder på vejene, da vi nu har fået frostvejr. Det er noget, trafikanterne skal være meget opmærksomme på,« siger vagthavende ved Fyns Politi til Ritzau.

Veje i kystområder åbner langsomt

I de ramte områder forventer lokalt politi, at veje - der i løbet af aftenen og natten er blevet spærret på grund af vandmasserne - kan åbne op i løbet af morgentimerne.

Læs og se alt om stormfloden

Det gælder for eksempel i Kolding, hvor vandet ifølge Sydøstjyllands Politi er »stærkt på tilbagetog« tidligt torsdag morgen ved 5-tiden. Forventningen er derfor, at alle veje åbnes før kl. 7, oplyser politiet på Twitter, og skriver desuden videre, at alle »primære veje« er åbne igen kl. 5.45.

I Middelfart lægger stormfloden stadig forhindringer ud for trafikken torsdag morgen, hvor skolebuskørslen omkring Føns ventes at blive påvirket, skriver Ritzau.

Og på Fyn har veje været lukket af flere steder, men åbner torsdag morgen efterhånden op for trafik igen. Det gælder blandt andet i Assens og Faaborg, mens der i Svendborg fortsat er veje, som er lukket pga. oversvømmelser, bla. Lehnskovvej i Rantzausminde og Langemarken ved Ballen. Dele af Christiansminde-cykelstien er desuden oversvømmet endnu.

Også i Nyborg arbejdes der fortsat for at få åbnet de sidste veje, blandt andet Strandvejen, som ifølge Fyns Politi ventes at åbne kl. 10.30.

Lave temperaturer giver udfordringer

På landsplan ser det primært ud til at være de lave temperaturer kombineret med vand i form af nedbør - og altså ikke efterladenskaber fra stormfloden - der kan påvirke biltrafikken, oplyser Vejdirektoratet.

»Det er gudskelov sådan, at vores veje ligger forholdsvist afskåret fra de østvendte kyststrækninger. Så i forhold til trafikken på statsvejene, så har stormfloden ikke nogen indflydelse,« siger vagthavende hos Vejdirektoratet Kenneth Krohn Oldgreen til Berlingske.

Vejdirektoratet opfordrer dog stadig bilister til at orientere sig, inden man kører hjemmefra her til morgen.

Ser vi til den kollektive trafik, oplyser DSB, at man ikke forventer, at stormfloden påvirker togtrafikken.

IC Bornholm kører/sejler efter planen torsdag trods forhøjet vandstand i området, og tog- og S-togstrafikken ventes at køre upåvirket, oplyser DSB til Berlingske.

Allerede onsdag aften var der meldinger om flere uheld på grund af glatte veje. Det gjaldt blandt andet på motorvej E45 mellem Horsens og Aarhus, hvor der blev meldt om flere uheld. 

Stormfloden har det seneste døgn skabt forhøjet vandstand flere steder i landet, og danskerne vågner i disse timer op til efterdønningerne af den megen vand, der nu er på vej på retur.

Politiet har onsdag aften og nat opfordret borgere til at undgå al unødig færdsel i områderne, men ophævede den opfordring forud for morgentrafikken.

De højeste vandstande er målt i Sønderborg, Haderslev og Bagenkop på Langeland. I alle tre byer er målt en forhøjet vandstand på 1,77 m, oplyser DMI.