Sådan mindsker du risikoen for, at dit barn bliver krænket online

Rigspolitiet og Børnetelefonen oplever en stigning i antallet af sager, hvor børn bliver seksuelt krænket på internettet.

»Hvad ville du gøre, hvis vi to var alene sammen i et rum og kun var iført undertøj?« Sådan lød en besked i chatforaet på børnespilsappen til Simone Schødts' niårige datter i fredags. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg Brian Berg

Et stigende antal danske børn oplever at blive seksuelt krænket i chatfora på apps, der egentlig kun er henvendt til børn.

For på børnespilapps som Momio og MovieStarPlanet kan man registrere sig uden at angive sin alder og køn, og derfor er der flere eksempler på, at voksne har udnyttet tjenesten til at komme i kontakt med børn.

Det bekræfter Rigspolitiet i dagens Berlingske, hvor politikommissær Flemming Kjærside fra Det Nationale Cyber Crime Center beretter om en stigning i antallet af henvendelser, der i dag kommer flere af hver uge.

Politiet råder derfor forældre til at have en tæt og åben dialog med deres børn om børnenes digitale aktiviteter for at minimere risikoen for, at de bliver lokket til at chatte med voksne i apperne.

»Vi er rigtig gode til at lære vores børn, at de ikke må gå med fremmede mænd og ikke må tage imod slik. Vi lærer dem færdselsregler og alle de her ting. Det skal vi også lære dem omkring deres digitale liv,« siger Flemming Kjærside.

De samme toner lyder fra Børnetelefonen, hvor man har oplevet mere end en fordobling i antallet af henvendelser fra børn, der har oplevet at blive seksuelt krænket på internettet. Mens tallet i 2014 lå på 72 samtaler, var det sidste år steget til 169.

»Tag en snak og forklar dit barn, at når man er online på nettet, så er alle ikke nødvendigvis dem, de udgiver sig for. Den snak kan man godt tage uden at være moraliserende. Man kan f.eks. sige: »Jeg har hørt om et barn, der mødte en voksen online, der udgav sig for at være et barn. Hvad ville du gøre, hvis det skete for dig,« anbefaler børnefaglig konsulent Charlotte Smerup.

Henvendelserne til Børnetelefonen spænder bredt og kan være alt fra, at en pige har chattet med en person, der har bedt om et billede af hende i bh, til at et barn er blevet spurgt om, hvor det bor og truet til at give informationer om sig selv.

Charlotte Smerup opfordrer forældre til at følge nøje med i, hvilke spil og apps ens barn bruger, herunder også at undersøge om der er tale om et spil, der også fungerer som et socialt medie, det vil sige om det er muligt at chatte med andre brugere i spillet.

Hun anbefaler forældre at sørge for at tage screenshots af korrespondancen, hvis man skulle stå i en situation, hvor ens søn eller datter er blevet kontaktet af en person på en af spiltjenesterne med nogle ubehagelige og krænkende spørgsmål, og derefter kontakte både spiludbyderen og politiet.