Sådan lyder forslaget om dobbelt statsborgerskab

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen fremsætter forslag om fuld adgang til dobbelt statsborgerskab – det vil sige adgang både for danskere, der rejser ud, og for udlændinge, der kommer hertil, uanset hvilket land, der rejses til eller fra.

Tidligere har udlandsdanskere, der søgte om nyt statsborgerskab, været nødsaget til at frasige sig deres danske statsborgerskab, og det samme har været tilfælde for udlændinge, der har fået tildelt dansk stats­borgerskab. Dog er der givet dispensation til en række nationaliteter, hvis oprindelses­lande har nægtet at løse dem fra deres tidligere statsborgerskab.

En arbejdsgruppe, som regeringen nedsatte i december 2012, har bl.a. også undersøgt muligheden for at begrænse dobbelt statsborgerskab til eksempelvis øvrige EU- og EØS-lande eller lande fra forsvars­alliancen NATO, men det vil ifølge arbejdsgruppens rapport risikere at stride med den europæiske menneskerettigheds­konventions bestemmelser om diskrimination.

Regeringen lægger samtidig op til, at tidligere danske statsborgere, der – for at erhverve statsborgerskab i et andet land – har opgivet deres danske indfødsret, får mulighed for at generhverve den, og har de børn under 18 år, vil det også gælde dem. Disse mennesker vil få et vindue på fem år fra lovens ikrafttræden til at anmode om at generhverve deres danske statsborgerskab.

Adgangen til at få dansk statsborgerskab bliver ikke ændret. Udlændinge skal fremover leve op til præcis de samme krav som i dag.