Sådan klarede Johan sin eksamen i musik

Efter 4,5 times eksamination kan Johan Kjær Houver endelig kalde sig student… med et 12 tal! »Jeg lavede nogle fejl, men det gik da fint nok,« siger han selv om resultatet.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. Johan Kjær Houvers underviser giver ham huen på
Læs mere
Fold sammen

Et par minutter inden, at Johan Kjær Houver skal ind og trække emne til den første, individuelle og teoretiske del af sin musikeksamen på Christianshavns Gymnasium, spørger jeg ham, hvad han mindst vil op i.

»Et værk at Johannes Brahms,« lyder det.

Halvanden time senere kommer Johan Kjær Houver ud. Han trak – selvfølgelig - det, han havde forberedt sig allermindst på. Et værk af Johannes Brahms.

 

»Jeg var ikke så god til at disponere tiden i forberedelseslokalet, men det var en god oplevelse at være til eksamen. Jeg er i tvivl, om jeg kom rundt om det hele, men jeg kunne svare på alt det, de spurgte om,« siger han.

»Men det gør ikke noget, hvis det ikke var top dollar, så er der mere incitament for at gøre det godt til den næste del af eksamen.«

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. Johan Kjær Houver skal op til sin sidste eksamen inden han kan kalde sig student. Han skal eksamineres i musik Fold sammen
Læs mere

Johan Kjær Houver pakker sine ting sammen og går ud i skolegården, hvor det vrimler med rød-hvide huer og klirrende champagneflasker. Overalt begynder studenterne at springe frem, men for Johan Kjær Houver er der stadigvæk et par timer tilbage, før han kan kalde sig student.

Den mundtlige musikeksamen består af en individuel, teoretisk del, hvor man analyserer værker fra musikkens historie og så skal man spille sig gennem en stribe koncerter. For Johan Kjær Houvers vedkommende skal han optræde tre gange, først med Bernhofts nummer ”Cmon Talk” sammen med klassekammeraten Johanna, dernæst skal han give den gas med en række andre elever til Dolly Partons hit »Jolene« og så afslutter han gildet med et solonummer på hans favoritinstrument – kontrabassen.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. Johan Kjær Houver skal op til sin sidste eksamen inden han kan kalde sig student. Han skal eksamineres i musik Fold sammen
Læs mere

Eksamen er i forvejen ret speciel, fordi den er opdelt i mange faser, men den er endnu mere intens, fordi der må være publikum til stede under elevernes koncerter.

Musiklokalet er derfor tæt pakket, da Johan Kjær Houver og hans venner fra musikklassen skal spille og synge sig til en god karakter. Selv har han taget sin mor, mormor, far og tre andre familiemedlemmer med – farfar, farfars kone og onkel - der kommer hele vejen fra Frankrig.

Johan bryder døren ind til publikum op, da han har fået sin dom af lærer og censor. Med armene hævet over hovedet i sejrposition tilråbes han af lykønskninger, selvom ingen ved, hvad han har fået af karakter. Han bøjer hovedet, og der… I det øjeblik bliver han student.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. Johan Kjær Houver skal op til sin sidste eksamen inden han kan kalde sig student. Han skal eksamineres i musik Fold sammen
Læs mere

»Min lærer sætter huen på hovedet, fordi det er en symbolsk handling på, at man får huen af samfundet,« siger Johan Kjær Houver.

Der er stadigvæk ingen, der ved, hvilken karakter Johan Kjær Houver har kontrabasset sig til, og eksamen haster videre med flere koncerter fra klassekammeraterne. Med alternative, stille fagter prøver jeg at fange hans opmærksomhed. Uden held. Med insisterende øje forsøger jeg at skære i gennem menneskemængden for at finde ud af, hvad den karakter lød på. Ingen respons.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. Johan Kjær Houvers underviser giver ham huen på Fold sammen
Læs mere

Kort inden eksamen sagde Johan Kjær Houver: »Jeg skal helst have 10, men jeg tror også, at 12 er muligt.« Derfor kan jeg nærmest ikke være inde i mig selv af bare spænding på, om han kan leve op til sine egne skrappe krav eller om han har jinxed den (en overtroisk talemåde, der betyder, at man bliver ramt af uheld, red).

Alle er dog så indlevede i koncerterne, at det er fuldstændig umuligt at kommunikere. Jeg må vente. Og vente. Og vente. I hele 27 minutter. Så har de sidste spillet og synget færdigt, og ivrigt skynder jeg mig hen og at høre, hvordan gik det?

Helt upåvirket kigger Johan Kjær Houver på mig:

»Jeg lavede nogle fejl, men det gik da fint nok,« siger han.

Mere fiskende end før, spørger jeg så, hvad karakteren blev?

»12…«

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. Johan Kjær Houver fejrer den flotte karakter og studenterhuen med sin familie Fold sammen
Læs mere

Helt så beskeden er Johan Kjær Houver da ikke, da vi kommer ud af eksamenslokalet og ned i skolegården til de andre nyudklækkede studenter.

»Hey Johan, hvordan gik det?«

Johan Kjær Houver kommer løbende, hopper op og klasker en hivefive. »Jeg fik 12!«

Han popper en flaske champagne og skåler med sin familie. Han får lykønskninger af vennerne og beroliger dem, der endnu ikke har været til eksamen, med, at det er »en rigtig god oplevelse« at være til eksamen. Efter at have skyllet det første glas ned med den kridhvide hue på hovedet, begynder det at blive en smule lettere at sætte ord på, hvordan det føltes at være blevet student:

»Endelig, dette øjeblik har jeg ventet længe på. Jeg er glad, men det er stadigvæk ikke gået op for mig. Jeg er så glad… ja… det er dejligt. Jeg prøver at få det til at sive ind, at jeg nu er student.«

Efter at have været til eksamen fra klokken 9.30 til 14.00 er Johan Kjær Houver klar til at holde studentergilde for sin familie og sine venner. Aftenen står på øl med de af vennerne, der også er færdige med eksamen, og onsdag holder Christianshavns Gymnasium huefest. Den slutter først klokken 5, og traditionen lyder, at studenterne efterfølgende hopper nøgne i vandet ude ved Refshaleøen – på den måde sikrer de sig en bølge i huen, fordi de bader med studenterhue og en trekant, fordi man ser solen stå op.

»Jeg ved ikke, hvor mange hakker jeg kan klare, når det kommer til at se solopgangen, men jeg går heller ikke målrettet efter at få specielle hak i min hue. Det er fint, hvis det sker. Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan studenter kan holde en hel studenteruge og så en uges Roskilde Festival ud – men jeg kan forestille mig, at man bare kører på hypen.«

På Christianshavns Gymnasium har de – ligesom mange andre steder – en tradition om, at dem, der får 12 til den sidste eksamen, skal løbe efter vognen, når der skal køres studenterkørsel på fredag.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. Johan Kjær Houver fejrer den flotte karakter og studenterhuen med sin familie Fold sammen
Læs mere

Konfronteret med, at han skal finde løbeskoene frem på fredag, lyder Johan Kjær Houver nærmest helt forpustet:

»Åh nej, er det første stop ikke helt ude på Amager?«

»Nej, det er hos Kaare,« beroliger en klassekammerat ham.

»Nååå, ingen problem.«