Sådan kan knogler og tænder afsløre asylansøgeres alder

Et rekordstort antal asylansøgere har i år været forbi Retsmedicinsk Institut i København, for at eksperter kan vurdere deres alder. Læs her, hvordan alderen helt nøjagtigt fastslås.

Arkivfoto fra september 2015, hvor flygtninge og migranter vandrede på den sønderjyske motorvej E45. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det seneste halvandet års tid er der kommet rekordmange asylansøgere til Danmark, og det er ifølge Udlændingestyrelsen forklaringen på, at også rekordmange asylansøgere i år er blevet undersøgt med henblik på at fastlægge deres alder.

Ved slutningen af november var der i 2016 blevet foretaget cirka 800 aldersundersøgelser, hvilket er over dobbelt så mange som det hidtidige rekordår 2015, skriver Jyllands-Posten. I de afgjorte sager er 74 procent svarende til knap 600 personer blevet vurderet at være over 18 år, som du kan læse mere om her.

Asylansøgere bliver sendt til undersøgelse ved lægerne på Retsmedicinsk Institut i København, hvis der ved den første asylsamtale med Udlændingestyrelsen opstår tvivl om deres alder. Det kan være, de ser ældre ud, end de har oplyst at være, at de har givet modstridende oplysninger, eller at deres oplysninger om deres livsforløb sammenregnet summeres op i så mange år, at Udlændingestyrelsen tror, de er ældre, end de har oplyst.

I så fald bliver asylansøgeren spurgt, om han eller hun vil give samtykke til, at der foretages en aldersundersøgelse af vedkommende. Hvis asylansøgeren ikke vil undersøges eller ikke møder op til den aftalte undersøgelse, står det styrelsen frit for at fastsætte asylansøgerens alder til 18 år eller derover ud fra de tilgængelig oplysninger. Undersøgelsen bliver lavet på Retsmedicinsk Institut i København, hvor røntgenbillede af tænder og hånd er med til at fastslå, hvor gammel personen efter al sandsynlighed er. Metoden uddybes længere nede i artiklen.

Alder og sikkerhedsinterval

Tidligere havde alderstestens resultat et spænd på fx 17-21 år, men i dag er det ændret, så der som regel oplyses en alder eller to, fx 17 år, eller 17-18 år, som den mest sandsynlige. Dertil angives det med sikkerhedsintervaller, hvor stor sandsynligheden er for, at resultatet er rigtigt, oplyser Udlændingestyrelsen.

Hvis resultatet fra undersøgelsen kun ligger et år fra den alder, asylansøgeren selv har oplyst, godtager Udlændingestyrelsen asylansøgerens oplysning. Ellers indgår undersøgelsens resultat i en samlet vurdering af asylansøgerens alder sammen med eksempelvis identifikationspapirer og det, asylansøgeren fortæller.

Asylansøgere under 18 år har en række fordele under asylfasen. For eksempel bliver deres asylsag behandlet hurtigere, idet de anses for at være en særligt sårbar gruppe, og de kan i modsætning til voksne få familiesammenføring, så de kan få deres forældre hertil. Men ellers skal de i udgangspunktet opfylde samme betingelser som voksne for at få deres ansøgning behandlet i Danmark.

Tre elementer afslører alderen

Det er hovedsageligt asylansøgere i aldersgruppen 15-25 år, der bliver sendt til undersøgelse på Retsmedicinsk Institut. En undersøgelse, der består i følgende tre elementer:

For det første foretages en kropsundersøgelse, hvor lægen på baggrund af kropsbygning og andre udviklingstegn danner sig et indtryk af asylansøgeren, oplyser instituttet. Ifølge Jyllands-Posten bliver denne undersøgelse ikke direkte brugt til at aldersbestemme, men til at se om der er sygdom eller underernæring, der kan have forstyrret personens vækst. Det tages med i betragtning, når lægerne bagefter ser på røntgenbilleder af tænder og hånd.

Det andet element består i, at der tages et røntgenbillede af tænderne. Her ser eksperterne på kind- og visdomstænder og på udviklingen af tandroden, hvor tændernes indbyrdes udviklingsstadie angiver en sandsynlig alder, også selvom personen har sultet eller haft en sygdom, skriver Jyllands-Posten. Er tandsættet helt færdigudviklet, er personen sandsynligvis 21 år eller derover.

Tredje element består i et røntgenbillede af hånden, hvor vækstzoner på fingerknogler, håndrodsknogle og enderne af underarmsknoglerne indikerer, hvor gammel asylansøgeren er. Når de såkaldte vækstzoner har lukket sig, er knoglerne færdigudviklede, og på det tidspunkt er personen i 18-19-årsalderen, skriver Jyllands-Posten.

Det bedste medicinske bud

Det har ikke været muligt for Berlingske at få et interview med professor Niels Lynnerup onsdag. Det er ham, der ifølge Retspatologisk Afdeling på Retsmedicinsk Institut er ekspert på området. Men til Jyllands-Posten har han forklaret, at metoderne for aldersbestemmelse bygger på internationale data og forskning.

»Det er vores bedste medicinske bud, og så angiver vi selvfølgelig, at der er en usikkerhed,« siger han og henviser til de ovennævnte sikkerhedsintervaller.

Når asylansøgere kommer til Danmark og fortæller, at de er under 18 år, bliver de anbragt på et børnecenter for asylansøgere, mens deres asylsag behandles. Men hvis Udlændingestyrelsen i løbet af asylprocessen kommer frem til, at en asylansøger i virkeligheden er over 18 år, bliver vedkommende flyttet til et almindeligt asylcenter, hvor der er andre krav til opsyn og omsorg for beboerne.

I øjeblikket har Udlændingestyrelsen dog samlet de unge asylansøgere, der klart fremstår som voksne, på et særligt børnecenter i Thyregod, oplyser styrelsen. Desuden er det blevet vedtaget som en del af finansloven for 2017, at alle 17-årige inden udgangen af marts 2017 skal flyttes fra børnecentre og ud på såkaldte opholdscentre, hvor de skal bo med voksne asylansøgere. Et tiltag, du kan læse mere om her.

Metoder brugt til at fastslå asylansøgeres alder har flere gange været diskuteret både herhjemme og i vores nabolande. I Sverige har børnelæger og tandlæger tidligere afvist at udføre de lægelige undersøgelser, der skulle fastslå asylansøgeres alder, fordi de mente, resultatet var behæftet med for stor usikkerhed. Men i september besluttede den overordnede nationale svenske myndighed for retsmedicin og retspsykiatri, RMV, at de også vil bruge en tandundersøgelse og en skeletundersøgelse til at fastslå den biologiske alder i form af en røntgenundersøgelse af visdomstænderne og en MR-skanning af knæene.