Sådan hænger Emmelies royale aner sammen

19-årige Emmelie, der lørdag vandt Melodi Grand Prix 2013 i Herning, er af ægte royal herkomst.

Emmelie de Forest - dronning Victorias tipoldebarn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Emmelie de Forest vandt Melodi Grand Prix på bare fødder som en alfe-prinsesse taget lige ud af Hobbitten. Derfor har hun også allerede fået kælenavnet Ronja Røverdatter på flere Facebook-sider. Men 19-årige Emmelie er faktisk af ægte royal herkomst.

- Mit fulde navn er Emmelie Charlotte Victoria de Forest, men jeg har haft en fuldstændig normal opvækst i Randers, sagde Emmelie lørdag til bt.dk, da hun fortalte om sit blå blod.

- Min tipoldemor var dronning Victoria af England, og hendes søn var Edward d. 7., der fik mange børn uden for ægteskabet. Et af dem var min farfar, som han fik som 60-årig med en østrigsk prinsesse.

- Min farmor er ud af en gammel svensk slægt. De fik så min far, som voksede op i denne her overklassefamilie, hvor han havde en ny barnepige næsten hver uge, og gik på kostskole rundt om i Europa, fortalte Emmelie de Forest til BT før Grand Prixet lørdag.

Hvis man ser nærmere på Emmelies tipoldemor, den engelske dronning Victoria, kan man konstatere, at den 19-årige danske slægtning formentlig ikke har arvet det som dronningen måske er mest berygtet for i dag.

Det er nemlig Victoria, der har lagt navn til begrebet victorianisme, den moral, der blev fremherskende i Storbritannien og spredte sig til det britiske imperiums territorier, så langt væk som Asien og Afrika.

Man kan vist antage, at en begivenhed som Melodi Grand Prix ikke lægger sig i direkte forlængelse af victorianske principper, som er lig med et meget striks verdenssyn. En opfattelse, som det højere britiske borgerskab forsøgte at indføre blandt hele imperiets befolkning i sidste halvdel af 1800-tallet, hvor Victoria regerede.

De havde et vist held til at gøre arbejdsmoral, pligtfølelse, selvstændighed og økonomisk rationalitet til den bærende kultur, og forkastede samtidig lystbetonet adfærd, særligt, hvis det var af seksuel karakter.

De forsøgte også at afvise eksistensen af kvinders kønsdrift, og forsøgte at undertrykke omtale af seksuelle lyster hos kvinder i datidens kunst og litteratur.

Victoria blev født i 1819, og blev dronning som 18-årig i 1837. Med mere end 63 år på tronen er Victoria den længst regerende kvindelige monark i verdenshistorien. Hun er som sådan det britiske royale overhoved, der har haft størst indflydelse på det moderne England. I hendes periode voksede det britiske imperium til at blive verdens førende stormagt, der spredte sig over hele kloden.

Fra de britiske øer til Afrika, Asien, Canada, Australien og New Zealand.

Victoria fik ni børn og 42 børnebørn over hele det europæiske kontinent. Og hun var dygtig til at arrangere mange strategiske ægteskaber for sine efterkommere i de europæiske kongehuse.

Det gav hende så stor status og indflydelse, at hun fik tilnavnet »Europas Bedstemor«.

En af Victorias ni børn var tronfølgeren Edward d. 7., som fik mange børn uden for ægteskabet.

- Han var en rigtig bandit, siger Emelie de Forest i dag med et smil, og tænker sikkert på Edwards utallige affærer med for eksempel skuespillerne Lillie Langtry og Sarah Bernhardt, sangerinden Hortense Schneider, luksus-luderen Guilia Barucci og Alice Keppel, der er i direkte familie med Prince Charles' kone, Camilla Parker-Bowles, og som var Edwards mest trofaste elskerinde.

Edward forsøgte at holde sine affærer skjult for offentligheden og vedstod sig aldrig de mange illegitime børn, heller ikke Emmelie de Forests farfar, som Edward, ifølge de Forest, fik med en østrigsk prinsesse.

Til gengæld regner forskere med, at Edwards kone, som var den danske prinsesse Alexandra, kendte til og accepterede sin mands mange sidespring, der var en torn i øjet på hans mor, dronning Victoria.