Sådan forløb nattens voldsomme snevejr: Vejene kan være »ekstremt glatte«

Torsdagens snevejr giver glatte veje flere steder i landet, advarer DMI, politikredse og Vejdirektoratet.

Torsdag d. 23. februar 2017 ramte en snestorm Danmark. Her er sneen kommet til København. Øster Søgade på Østerbro.. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Aftenens og nattens snevejr kan skabe trafikale problemer flere steder i landet fredag morgen, og det er derfor en god idé at køre hjemmefra i ekstra god tid.

Sådan lyder meldingen fra Danmarks Metrologiske Institut (DMI), der advarer om »ekstremt glatte« veje fra morgenstunden.

»Når sneen smelter og ligger som vand på kørebanerne, kan det være svært at se. Det er det, vi kalder frysende våde vejbaner, og de kan være ekstremt glatte,« siger vagtchef hos DMI Henning Gisselø, der opfordrer bilister og cyklister til at køre ekstra forsigtigt i morgentimerne.

Varslet om særligt glatte veje gælder for hele landet med undtagelse af Nordjylland, hvor der ikke er faldet de store mængder sne.

Store dele af landet blev fra torsdag eftermiddag ramt af store mængder sne. Mest fik Vestsjælland omkring Kalundborg, som har fået op mod 15 cm. Det meste er dog smeltet igen, da temperaturerne torsdag eftermiddag og nat, stadig var over frysepunktet.

Vær særligt vaks på mindre veje

Hos Vejdirektoratet har man ingen meldinger om større trafikulykker i løbet af natten og morgenen som følge af det glatte føre, men opfordrer alligevel fortsat bilister til at være agtpågivende.

»Man skal jo altid køre efter forholdene – især på de små veje. Jo mindre veje, jo mere forsigtigt skal man køre,« siger Brit Osted Nielsen.

Hun forklarer, at de større veje i landet, der er ejet af staten, er blevet ryddet for sne og saltet, mens det på de mindre veje er kommunernes ansvar. Og her er det ikke alle veje, der endnu er saltet.

Ifølge Vejdirektoratet er det særligt på Sjælland og Østjylland samt lokalt i Thisted og Tønder, man skal være varsom.

Flere af landets politikredse har ligeledes været ved tasterne for at opfordre bilister til at tage ekstra hensyn i morgentrafikken. Det gælder blandt andet hos Københavns Vestegns Politi.

Fredag bliver en »flot dag«

Skal du med det offentlige fredag morgen er der ligeledes grund til at tage af sted i god tid.

Banedanmark tog torsdag sorgerne på forskud og meldte om aflysninger fredag morgen. Det gælder fra »tidligt fredag morgen og indtil ca. kl. 10,« skriver selskabet på sin hjemmeside.

Selskabet har fredag 45 mand klar til at fjerne sne fra perroner og sporskift.

Kigger vi i stedet fremad mod resten af fredagens vejr, slipper snevejret i løbet af morgentimerne helt sit tag i Danmark. Endnu sner det forsat på Sydsjælland, Lolland-Falster og Bornholm, men det er ifølge DMI et spørgsmål om timer, før sneen aftager.

»I dag bliver en ganske flot dag. Det bliver lidt køligt, men temperaturerne vil mange steder være over frysepunktet, så meget af sneen vil smelte. Det er allerede ved at klare op nordfra,« siger Henning Gisselø.