Sådan foregår prinsessens dåb

Møgeltønder Kirke i Sønderjylland danner søndag eftermiddag rammen om en kongelig familiefest, når regentparrets ottende barnebarn skal døbes.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag sidst på eftermiddagen er det ikke længere en hemmelighed, hvad Danmarks yngste prinsesse skal hedde. Prins Joachim og prinsesse Maries datter bliver nemlig døbt i Møgeltønder Kirke klokken 17.

Men der er godt nyt til royalister, som synes, ventetiden til søndag eftermiddag er lang: Allerede fra klokken 11 sender TV 2 direkte fra Møgeltønder, mens DR1 venter lidt og sender fra klokken 12.

Som sædvanlig er der meget, der er forbundet med stort hemmelighedskræmmeri forud for sådan en kongelig dåb. Navnet er hemmeligt helt frem til, at den lille prinsesse skal have vand i håret, mens oplysninger om dåbskjole, faddere og gæster bliver offentliggjort lidt tidligere.

Klokken 16 begynder dåbsgæsterne således at ankomme til kirken, hvor også to af prinsessens storebrødre, tre-årige prins Henrik og ni-årige prins Felix, er døbt. Det var også her, prins Joachim og prinsesse Marie blev gift i maj 2008, og det er tæt på deres hjem på Schackenborg Slot.

Fra klokken 16.45 er det så de kongelige gæster, der begynder at ankomme, og endelig ankommer prins Joachim og prinsesse Marie med deres datter - ifølge planen kort før klokken 17.

Det er endnu uvist, hvilken dåbskjole den lille prinsesse skal døbes i. Kongehuset har således en dåbskjole, der har været i brug siden 1870, men det er ikke alle kongelige børn, der er blevet døbt i den. Ingen af prins Joachims ældre børn er således døbt i den kjole.

Ved dåbshandlinger i kongehuset anvendes den kongelige døbefont og det tilhørende dåbssæt med fad, kande og lysestager. Klenodierne, der er af delvist forgyldt sølv, har været i brug ved dåben af samtlige kongelige børn siden den senere Frederik 4.s dåb i 1671. De blev senest brugt ved dåben af kronprinsparrets tvillinger, prinsessens fætter og kusine, i april 2011 i Holmens Kirke i København og knytter sig altså ikke til en bestemt kirke, men opbevares til dagligt på Rosenborg Slot.

Det er kongelig konfessionarius, tidligere biskop Erik Norman Svendsen, der forestår dåben. Han har også døbt kronprinsparrets fire børn og prinsessens storebror, prins Henrik.

Efter dåben går turen til Schackenborg Slot for de særligt indviede, her holder prins Joachim og prinsesse Marie reception for dåbsgæsterne.