Sådan "fixer" de eksamensopgaverne: Hvad vil du ha´- 12 i Statistik eller 7 i Fysik?

Berlingske har fået indsigt i nogle af bestillingerne til firmaet FixMinOpgave, der for betaling skriver opgaver for elever og studerende, der ønsker at købe sig til en bestilt karakter.

Bestillingsliste på FixMinOpgave en tilfældig dag i dette forår Fold sammen
Læs mere

Et 10-tal i en eksamensopgave i skriftlig dansk. Opgaven skulle skrives onsdag den 24. maj mellem klokken 9 og 14, og skribenten fik 945 kroner for sin ulejlighed.

Køberen var en af landets nyslåede studenter, der har netop fået hue på og kørt i studentervogn, og som den pågældende onsdag i maj i år var til studentereksamen i Dansk på A-niveau.

Køberen kan nu vifte med et studentereksamensbevis med et flot 10-tal i Dansk, som kan være med til at sikre en plads på det ønskede studium. Et 10-tal, der har kostet den tidligere 3.g.-elev cirka 2.750 kroner.

Dette fremgår af bestillingsoversigten hos firmaet FixMinOpgave, der siden april har specialiseret sig i at skrive opgaver til gymnasieelever og studerende mod betaling. På samme vis kan man læse om en bestilling på et 12-tal i en eksamensopgave i Statistik, et 4-tal i Engelsk på C-niveau og et 10-tal i Almen Studieforberedelse i fagene kemi og historie.

Og det bliver ved og ved.

Når opgaven på bestillingsoversigten er »rød«, er det et tegn på, at en anden skribent har taget opgaven. Når opgaven er grøn er den stadig ledig for interesserede skribenter. Firmaet oplyser, at det har cirka 350 skribenter tilknyttet.

Berlingske har fået adgang til bestillingsoversigterne via gymnasielærer Julian Bybeck Tosev, der i en periode gik »undercover« og meldte sig som skribent på FixMinOpgave - dog uden at skrive nogen af opgaverne.

Frederik Drews, der er en af stifterne bag FixMinOpgave, har forklaret, at firmaet er oprettet på grund af frustration over det etablerede skolesystem og det voldsomme karakterræs, som nutidens unge er udsat for. Firmaets vision er, at alle studerende fokuserer på at udvikle deres styrker og får andre til at dække deres svagheder.

Julian Bybeck Tosev har dog ikke meget tilovers for FixMinOpgave efter at have stiftet bekendtskab med deres metoder.

»Det er snyd og bedrag. Punktum. Og de tjener penge på det. Man kan købe hjælp til det hele – både til sine gode og dårlige fag. Det er et problem, der vil vokse, for det bliver kun lettere og hurtigere at kommunikere,« har Julian Bybeck Tosev fortalt til Berlingske. Han har gennem flere år undersøgt snyd i gymnasiet.

Et bredt flertal i Folketinget vil gøre salg af opgaver ulovligt, men undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener ikke, at et forbud vil virke og kalder det symbolpolitik. Hun taler i stedet for »en ændring af eksamensformerne« ved blandt andet at fjerne internettet fra nogle eksaminer.

Hos FixMinOpgave betaler køberne mere, des højere karakter de bestiller, ligsom eksamensopgaver og opgaver til videregående uddannelser er generelt dyrere end almindelige afleveringsopgaver på gymnasiet. Hvis man får en dårligere karakter, end man har bestilt, får man nogle af pengene tilbage, og hvis man får to karakterer under det bestilte, får man hele beløbet refunderet.