Sådan er trafikreglerne for cyklister

Bilister og cyklister kommer i stigende grad i karambolage med hinanden på de danske veje - blandt andet fordi, de ikke kender færdselsreglerne. Vi har listet de vigtigste her.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en flot motionscyklister møder bilister, ender det oftere og oftere med at blive en krigerisk affære. Bilisterne er vrede over, at motionscyklisterne fylder hele vejen og ikke trækker ind, når bilisten kommer, og de ellers dyre racercykler mangler ofte basalt sikkerhedsudstyr som reflekser, ringeklokke og lygter.

Det får de to trafikantgrupper til at råbe skældsord til hinanden, true med knytnævner og sprøjte med sprinklervæske, når de vil positionere sig på vejene.

I et forsøg på at komme problemet til livs, har politiet iværksat en kampagne mod irriterende motionscyklister i håbet om, at det kan gøre dem opmærksomme på, hvordan færdselsreglerne for det tohjulede fartøj er skruet sammen. Men hvis du gerne vil have styr på reglerne, før politiet fanger dig i at bryde en af dem, giver vi dig her nogle af de regler, du måske ikke har styr på.

En cykel må som hovedregel ikke køre ved siden af et andet køretøj - altså både biler og andre cykler. Hvis der er nok plads til det, rummer færdselsloven dog plads til, at to cykler må køre ved siden af hinanden. Straks nogen giver tegn til overhaling, skal cyklisterne dog trække ud på en række igen.

Selv om det kan se sejt ud, kan det faktisk være lige meget, om du kan holde balancen på en cykel uden hænderne på styret. I færdselsloven står der nemlig, at en cyklist skal have begge fødder på pedalerne og mindst den ene hånd på styret, og det kan give en bøde på 700 kroner, hvis det ikke overholdes.

 

Det kan være rigtig surt at få stjålet sin cykel, fordi man har glemt at låse den. Men faktisk overtræder du også loven ved forglemmelsen. Det er nemlig lovpligtigt at låse sin cykel, medmindre det kun er kortvarigt, man stiller den fra sig.

Børn under seks år må ikke cykle uden en ledsager på mindst 15 år, lige som man aldrig må cykle flere på en cykel, end den er beregnet til. Dog må man gerne have børn op til otte år med i et barnesæde.

Udover færdselsreglerne er der en del regler til udstyret, der skal overholdes. Blandt andet skal en cykel mindst have to bremser, der virker uafhængigt af hinanden, lygter i mørke, ringeklokke og reflekser i både hjul og foran og bagpå. De tekniske forseelser giver hver en bøde på 700 kroner.

Nogle af cyklisterne synes også selv, de er de værste, men det er ikke kun cyklisterne, der skal være bedre til at orientere sig om reglerne. Ifølge Nordsjællands Politi er bilisterne nemlig lige så slemme på landevejene som cyklister.