Sådan er planerne for Krøyers Plads

For meget erhverv og for lidt udenoms-plads. Sådan lyder kritikken af den plan for Krøyers Plads på Christianshavn, som Københavns Kommune og bygherren NCC håber at få gennemført.

Bygherrens visualisering af projektet på Krøyers Plads på Christianshavn i oktober 2011. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To markante erhvervsbygninger i 3 til 6 etagers højde på selve Krøyers Plads og en boligbebyggelse i 5 til 6 etagers højde for den østlige ende af havnebassinet mellem Krøyers Plads og Nordatlantens Brygge, hvor den verdensberømte Michelinrestaurant Noma ligger.

Det er firmaet NCCs plan for den grund, som i årevis har ligge øde hen, fordi NCC, kommunen og beboerne i området ikke har kunnet nå til enighed om et byggeri, som alle kunne leve.

Københavns kommune er positiv overfor projektet.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at NCC er et firma, der skal tjene penge på projektet, og det forstår vi godt, siger Rigmor Winthrop, der sidder i den følgegruppe, der skal repræsentere Christianshavns beboere og byens borgere.

Rigmor Winthrop påpeger, at bebyggelsesprocenten - altså den procentdel af bebyggelses-kvadratmenter, som er bygget på hver 100 kvadratmeter grund - kan blive et problem.

- NCC har beregnet bebyggelsesprocenten på basis af hele Wilders Ø, hvilket vil sige, at man fremover ikke ville kunne bygge mere på Wilders Plads. Det er der nok nogen, som vil være utilfredse med, mener Rigmor Winthrop. Hun siger, at der er i gruppen er generel tilfredshed med bygningernes arkitektur.

- Når nu der skal være et byggeri, er det venligt for området, og vil passe fint ind. Det er lyst og luftigt ved gadeplan, ikke for stort og kompakt og med små gange, så man kan gå igennem bygningerne, så de ikke føles så store bygninger og med plads til cafeer og andre sociale erhverv. Personlig kan jeg godt lide de grønne, bevoksede vægge og de små haver foran lejlighederne, siger Rigmor Winthrop fra projektets eksterne følgegruppe.

NNCs projektansvarlige Claus Skytte siger til Berlingske, at projektets bebyggelsesprocent holder sig under de 150 tilladte procent for området, og at bebyggelsesprocenten på Indre Christianshavn er op mod 250 procent og i Indre By visse steder op mod 300 procent.

- Området kommer til at blive lukket lidt af, og det er jo ærgerligt, men det er en skandale, at der efter så mange år stadig ligger en byggegrund, når vi mangler boliger i København, mener Rigmor Winthrop, der også gerne havde set flere boliger og færre kontorer.

- Jeg synes også, at det er forkert, at 2/3 er til erhverv og kun 1/3 til beboelse. Desuden burde det være et krav, at en del af boligerne var almennyttige, så det ikke kun var for de rigeste, der har råd til at bo der. Både bebyggelserne Det Hvide Snit og Den Gule Misundelse her på Christianshavn er almennyttige boliger, og de kan godt være både smukke og beliggende på attraktive pladser, tilføjer Rigmor Winthrop.

NCC har tidligere beskrevet projektet som et Christianshavns Islands Brygge, men bortset en træ-brygge de første meter fra havnefronten og på havnebassin-siden helt ned til vandet, så man kan trække sin kano op, er der ikke planer om solterrasse i stil med Islands Brygges brede græsplæner, men en cafe med udendørsservering på hjørnet nærmest havnen.

- Belægningen på udenoms-områderne er ikke på plads endnu, men det vil blive i den maritime stil, så det kan både blive beton, asfalt eller granit, siger Claus Skytte, der er projektudviklingchef hos NCC.

Dertil siger Morten Felsen, som er sagsbehandler på området i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, at der sandsynligvis vil blive krav om, at der skal være mulighed for nedsivning af regnvand.

Hvis lokalplanen for området bliver vedtaget, går byggeriet i gang til sommer.

Læs mere på B.dk
Nyt projekt til Krøyers Plads

Kilde
Se og læs NNCs omtale af projektet (eksternt link)
Se projektets eksterne følgegruppe (eksternt link)