Sådan blev kronprinsen Årets Fjernvarmedansker

Kronprins Frederik opvarmer hver dag et helt palæ, men får i dag titlen Årets Fjernvarmedansker. Berlingske har spurgt hvorfor.

Kronprins Frederik er Årets Fjernvarmedansker 2011, fordi han har fået udskiftet varmeanlægget på Frederik VII'2 palæ. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først en overborgmester, så en klima- og energiminister og nu en kronprins. I dag uddeles prisen for Årets Fjernvarmedansker for tredje gang, og det ser ud til, at vinderen for hvert år bliver en mere og mere højtstående person.

Prisen blev første gang uddelt i 2008, hvor Ritt Bjerregaard fik den for som overborgmester i landets største by at have talt varmt om fjernvarme over for andre af verdens storbyer. Derefter fik daværende klima- og energiminister Connie Hedegaard prisen i 2009 for sin målrettede klimaindsats.

I år er det så Kronprins Frederik, der er Årets Fjernvarmedansker og hvorfor egentlig det?

- Han får prisen, fordi han har været med til at få udskiftet det gamle dampsystem på Amalienborgs Frederik VIII's palæ med et moderne fjernvarmesystem, siger Uffe Bro, formand for Dansk Fjernvarme.

Han vil selv overrække prisen til kronprinsen på Frederik VIII's palæ i dag klokken 15.

Men han har jo ikke selv betalt for det. Har vi i virkeligheden ikke alle sammen det?

- Jo, det er der ingen tvivl om. Men en ting er, hvem der har betalt for det, noget andet er, hvem der har truffet beslutningen, og der har jeg kunnet forstå, at det er en beslutning, kronprinsen selv har været med til at træffe.

TV: Få en eksklusiv rundtur i kronprinsens palæ

Hvad kendetegner Årets Fjernvarmedansker?

- Det er en pris, der uddeles til en person, der har gjort en særlig indsats for at udbrede kendskabet til fjernvarme, og så hørte vi om det her projekt på Frederiks VIII's palæ og syntes, at det kunne være passende at give den til Kronprins Frederik, siger Uffe Bro.

Så det behøver ikke nødvendigvis være en person, der er god til at spare på varmen selv?

- Alene det at gå fra et dampsystem til et regulært fjernvarmesystem er at spare på varmen, siger Uffe Bro, og der kan være noget om snakken.

Ifølge Slots- og Ejendomsstyrelsen vil de energisparende tiltag i forbindelsen med renoveringen af Frederik VIII's palæ have tjent sig ind igen i løbet af to til ti år.

Med prisen som Årets Fjernvarmedansker følger 25.000 kroner, som Kronprinsen ifølge Uffe Bro vil donere til forskning og udvikling på fjernvarmeområdet.