Sådan blev de ældre snydt af hjemmeplejen

Nye TV 2-afsløringer viser, hvordan de ældre i Håndværkerhaven systematisk snydes for hjemmepleje. De håndholdte computere, der ellers skal sikre kvaliteten og tiden hos de ældre, giver rig mulighed for snyd.

Håndværkerforeningens hjemmepleje, der har til huse hos Håndværkerforeningens Plejehjem, bliver nedlagt efter voldsomme svigt blandt ledelsen og de ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ansatte har i årevis systematisk svindlet med deres tidsforbrug og hjemmepleje hos de ældre på plejecenteret Håndværkerhaven i København.

Med håndholdte computere, som ellers registrerer hvert et minut af de ansattes arbejdsdag, skulle det være umuligt at snyde de ældre for omsorg og hjemmehjælpertid, men nye afsløringer viser, at de ansatte med ganske få klik manuelt kan ændre tiderne, lægge fiktive besøg ind, forlænge deres besøg, så de på papiret stemmer og skriver to hjemmehjælpere på besøg, selv om de i realiteten kun er en.

Det kom frem, da TV 2 her til aften fremlagde nye belastende videoklip optaget med skjult kamera. Klip, som viser systematisk snyd og en kultur blandt de ansatte, hvor koordinering af snydet sker helt åbenlyst i de ansattes frokoststuer, og hvor nyansatte læres op i at omgås den elektroniske tidsregistrering.

- Jeg skal lige have dine tider plottet ind, lyder det fra en ansat i indslaget.

- Du kommer til at gå alene, jeg har en frokostaftale og kommer først senere, lyder det fra en anden.

Alt sammen uddrag fra hjemmeplejere på Håndværkerhaven, der i stedet for at passe de ældre har travlt med private gøremål som besøg hos venner, indkøb, shopping, ærinder og lange hvil i egen lejlighed.

Den ansvarlige borgmester, Ninna Thomsen (SF), gentog her til aften, at hun anser tilfældene som en enlig svale, og at hun generelt har tillid til hjemmeplejen i Københavns Kommune.