Så tæt var oktober på at slå varmerekorden

Der er noget at leve op til for november. Oktober var den næstvarmeste oktober i DMIs minde.

Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Global opvarmning? Et uventet højtryk fra Azorerne? En tilfældighed?

Næh. DMI har en anden grund til, at oktober 2014 blev den næstvarmeste oktober, der er registreret, siden DMI begyndte de landsdækkende målinger i 1874.

»Det meste af oktober har Danmark ligget i en mild strømning fra sydlige retninger. Samtidig er vores lokale havvand meget varmt for årstiden, så selv i perioder, hvor lun luft ikke er blevet pumpet op til os fra sydligere himmelstrøg, har temperaturen holdt sig relativt højt,« lyder det fra DMI.

Middeltemperaturen for oktober landede på 12,1 grader, hvilket er blot 0,1 grader fra alletiders rekord på 12,2 grader, som blev sat i 2006.

Det er ikke kun på varmefronten, at oktober stikker ud. I perioden 2001 til 2010 har det gennemsnitlige nedbør i oktober ligget på 83 millimeter, men i oktober 2014 kom der 30 millimeter mere end gennemsnittet.

Til gengæld var solen ikke så sød ved os i denne oktober, som den plejer at være. I 81 timer smilede solen til os i oktober. Det er 30 timer mindre, end den plejer at gøre i oktober.

DMI understreger, at vejrdata for oktober endnu ikke er kvalitetssikret, men at der ikke er grund til at tro, at der skulle blive rykket ved data, når det er sket.