Så stor forskel er der på Mac og pc

Forskellen på en pc og en Mac er blevet mindre med tiden. Der er dog stadig nogle detaljer, du skal have i baghovedet, inden du vælger side i computerkrigen.

Forskellen på en pc og en Mac er blevet mindre med tiden. Der er dog stadig nogle detaljer, du skal have i baghovedet, inden du vælger side i computerkrigen. Free/Martin Kierstein Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

. For ti år siden var der markant forskel på en pc og Apples Mac-computer, hvad angår komponenter og programmer, men i dag er situationen en helt anden.

Styresystemerne, som de to computerplatforme kører på, er stadig forskellige, men en ensretning af blandt andet processortype har gjort, at der er ved at være langt mellem essentielle programmer, der som tidligere kun kan køre på den ene eller anden platform.

Det siger Morten Sahl Madsen, som er test- og forbrugerredaktør på magasinet Computerworld.

- Der kan være programmer, der kun kan køre på den ene eller den anden platform. Men det er altså kun, hvis man bruger specielle programmer. Er man eksempelvis humaniora-studerende og mest af alt har brug for tekstbehandling og internet, så er der reelt ingen forskel, siger Morten Sahl Madsen.

Så er der selvfølgelig også lige prisen.

Den billigste bærbare Apple-computer koster lige under de 7.000 kroner, og for det får man en fysisk lille maskine med en skærm på blot 11,6 tommer. Større Mac-computere bliver hurtigt meget dyrere.

Surfer man priser på bærbare pc'er, er det nemt at finde noget, der har samme specifikationer til en tredjedel af den pris. Men her advarer eksperterne om, at man skal være påpasselig med sammenligningerne.

Apples computere er alt andet lige i kvalitetssegmentet, hvor batteritid, brugeroplevelse og finish er helt i top.

Skal man sammenligne, skal man altså op og søge på topmodellerne fra pc-producenterne, og de ligger i et sammenligneligt prisniveau.

Når vi er i det helt dyre prissegment, så begynder der at vise sig andre forskelle, man også skal tage med i overvejelserne, påpeger Peter Gotschalk, som er redaktør på magasinet Lyd & Billede.

I dag er der mange bærbare pc'er, der kommer med touchscreen, og nogle giver endda brugeren muligheden for at bruge den bærbare som tablet.

Et eksempel er Microsofts Surface Pro-tablet, som har indbygget tastatur i beskyttelsescoveret.

Det betyder, man får en maskine, der så at sige kan det hele, siger Peter Gotschalk.

iPad Pro er Apples bud på sådan en dobbeltmaskine, men der er den store forskel, at den kører på Apples styresystem til mobiltelefoner, iOS, og det begrænser antallet af programmer, den kan køre.

- Microsofts maskine kører på Windows, og det betyder, at den kan køre de alle de traditionelle programmer, påpeger han.

Så valget mellem pc eller Mac handler i høj grad om, hvad man egentlig har brug for. Er det en traditionel bærbar med masser af programmuligheder? Eller er det noget helt andet?

Fakta: Derfor er der forskel på pc og Mac:

- En stribe aktører kæmpede om forbrugernes gunst i takt med, at computeren i 1980'erne begyndte at blive attraktiv for privatpersoner.

- Udskilningsløbet endte i store træk med at dele feltet i to ikke-kompatible sider: På den ene side pc'ere baseret på kombinationen af Microsofts Windows-styresystem og hardwareproducenten IBM's produktstandarder og på den anden side Apples teknologi og styresystemer.

- Med tiden er de teknologiske platform dog smeltet mere sammen. Styresystemerne er dog stadig forskellige.

/ritzau/FOKUS