»Så snart forældrene hiver deres telefoner frem, kan børnene føle det som en afvisning«

De færreste forældre kan sige sig fri for at kigge ned på mobilen en gang imellem, selvom de er sammen med deres børn. Men skillelinjen mellem nærvær og fravær skal tages alvorligt, mener eksperter.

Det er dog ikke kun børnene, der skal lære at lægge telefonerne fra sig – det skal forældre også. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre ud af fire forældre til børn mellem 8 og 15 år bruger nu og da deres smartphone til at læse mails, skimme nyheder eller følge med i, hvad der sker på de sociale medier, selvom de er sammen med deres børn.

Ifølge en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Medierådet for Børn og Unge, kigger omkring 15 procent af forældrene, endda ofte ned på den lille skærm for at have en finger på pulsen af livet et andet sted, end dér hvor de befinder sig sammen med deres børn.

Andelen af forældre, der finder mobilen frem for at tage et billede eller filme et særligt øjeblik, er særlig stor. Blandt de knapt tusind forældre med smartphones, som har deltaget i undersøgelsen, er det godt 70 procent, der benytter sig af telefonens kamera en gang i mellem eller tiere, når de er på legepladsen eller spiser aftensmad sammen med deres barn.

Smartphonen er blevet en integreret del af den måde, vi er sammen med hinanden på, men når det gælder relationen mellem børn og deres forældre, vækker udviklingen bekymring hos eksperterne.

Telefonen fragmenterer samværet

Selv små afbrydelser i samværet, hvor forældrenes blik et øjeblik eller to flakker fra børnene i retning af en mail eller en statusopdatering, skal man ikke kimse af, lyder det fra to psykologer og en sociolog, der hver især forstår sig på dynamikkerne i relationen mellem børn og deres forældre.

»Problemet med smartphones, selv når de bliver brugt til bare at læse mails eller tjekke en opdatering på de sociale medier, er, at de fragmenterer samværet. Børnene får en forstyrret opmærksomhed,« siger Ulla Dyrløv, der er psykolog og forfatter.

Og de mærker det med det samme, forklarer hun:

»Så snart forældrene hiver deres telefoner frem, kan børnene føle det som en afvisning, fordi de konstant oplever, at der er noget, der er vigtigere end dem,« siger Ulla Dyrløv.

Netop af den grund gør det indtryk på børnene, at der ikke længere er klare grænser for, hvornår deres forældre er til stede, og hvornår der er noget andet, som er vigtigere for forældrene.

Tidens største trussel

Ifølge sociolog Mette Jensen, der er forhenværende seniorforsker på Aarhus Universitet, rykker teknologien og den måde, vi har integreret den i vores samvær, ved balancen mellem det, vi opfatter som nærvær, og det, vi opfatter som fravær.

»Det, at man er i gang med noget på sin smartphone, gør, at ens opmærksomhed på de fysiske omgivelser bliver væsentlig mindre. Vi er nærværende med nogle andre, der befinder sig et andet sted, og så kan man ikke undgå at blive lidt fraværende overfor dem, der er omkring én,« siger Mette Jensen og understreger, at vi i disse tider kan se nogle helt grundlæggende forandringer i de sociale relationer.

At den slags har konsekvenser, bekræfter psykolog Niels Peter Rygaard, der arbejder med tilknytningsforstyrrelser hos børn.

»Den største trussel mod børns udvikling i dag er alt for mange og korte voksenkontakter, som skifter alt for hurtigt,« siger han og kobler problematikken til et mere og mere stresset miljø omkring vores børn, der efter hans overbevisning har ført til en eksplosion i antallet af børn med diagnoser.

Niels Peter Rygaard er ikke den eneste, der ser en negativ forbindelse mellem mobilernes indtog og børnenes godtbefindende. Psykolog Ulla Dyrløv kan fortælle om oplevelser med børn, der er kede af, at deres forældre aldrig bare er sammen med dem, og i Medierådet for Børn og Unge genkender formand Anne Mette Thorhauge mønsteret.

»Vi kan se i andre undersøgelser, at mange børn ikke oplever deres forældre som værende nærværende. Samtidig har vi enormt travlt med at sige, at vores unge mennesker og børn ikke kan være nærværende længere på grund af telefonen. Men hvordan ser det egentlig ud hos forældrene?« spørger Anne Mette Thorhauge, der også er lektor ved Institut for medier, erkendelser og formidling på Københavns Universitet.

Kalder på selvransagelse

Undersøgelsen tyder på, at forældrene er på rette vej og vælger de meget opmærksomhedskrævende aktiviteter på mobilen fra.

73 procent af forældrene lader sig aldrig eller kun sjældent rive med af et spil Candy Crush eller lignende, når de er sammen med deres børn, og det vidner om, at forældrene aktivt differentierer i deres smartphone-brug, mener Anne Mette Thorhauge.

»Man spiller ikke, for det at spille tager al ens opmærksomhed, og så kan man simpelthen ikke være nærværende overfor sine børn samtidig. Men man kan måske godt være nærværende, mens man læser nogle nyheder, eller lige går over og tager et billede og slår det op på nettet,« forklarer hun.

Ifølge de tre eksperter er den vurdering dog et vidnesbyrd om, at alvoren i konsekvenserne af selv små forstyrrelser ikke er trængt igennem til forældrene endnu.

En selvransagelse i forældregenerationen er nødvendig, lyder det samstemmende fra eksperterne. Opmærksomhed findes kun i begrænsede portioner, og den skal fordeles med omtanke.