Så smuk er din planet – ti topskud fra rummet

Fra vulkaner over nordlys til gadelyset fra millioner. Se ti af de mest bjergtagende billeder, der nogensinde er optaget af vores blå planet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vores hjemegn på planeten Jorden - om natten. Det kraftige lys fra de tre skandinaviske hovedstæder står tindrende skarpt - sammen med bl.a. Gøteborg og Malmø.

Himalaya i den skarpe eftermiddagssol nær den indisk-kinesiske grænse. Smeltevand fra de tårnhøje bjerge har skåret dybe kløfter i klipperne - begyndelsen til nogle af de store floder, der er vitale for flere milliarder mennesker i Central- og Østasien.

Fra Den Internationale Rumstation (ISS) har man verdens bedste udsigt til det grønne polarlys eller aurora polaris. Det spektakulære lys opstår, når storme fra Solen rammer Jordens magnetfelt. I forgrunden ses den lange robotarm Canadarm2 på ISS.

I 2009 fløj ISS hen over vulkanen Sarytjev på Matua-øen i Kurillerne under et voldsomt udbrud, der bragte tankerne hen på en atombombesprængning. Kurillerne samt det nærliggende Japan og den russiske Kamtjatka-halvø er blandt de mest vulkansk aktive områder i verden.

Sådan tager USAs østkyst sig ud om natten set fra ISS. Til højre Longs Island med megabyen New York. Dernæst, som perler på en snor: Philadelphia, Baltimore og Washington.

Pragtfoto fra ISS af nattens lys på Den Iberiske Halvø med Spanien og Portugal, Gibraltarstrædet og det nordvestlige Afrika. Man kan tydeligt se lysene fra Madrid og Lissabon. I forgrunden til højre de store marokkanske byer Rabat og Casablanca. I baggrunden polarlys.

I 1968 boede der under 60.000 mennesker i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater. I dag bor der næsten tre millioner i en ørkentrodsende velhavermetropol af glas, stål og asfalt. Fra ISS kan man tydeligt se naturbetvingelsen, bl.a. i form af enorme kunstige »palmeøer« og »øriget« The World, hvor de enkelte øer har form efter lande på Jorden.

Japans store nationalsymbol er den knap 3,8 km høje vulkan Fuji, der knejser bare 100 km fra centrum af verdensbyen Tokyo. Japanerne opfatter deres elskede keglevulkan som et perfekt bjerg, og det er muligvis verdens mest fotograferede og kopierede motiv.

De smukke Hawaii-øer er resultatet af millioner af års vulkanudbrud fra bunden af Stillehavet. I forgrunden den store hovedø, der nogle gange kaldes for Hawaii, andre gange Big Island. I luften over øen kan man fornemme disen fra de vulkanske gasser fra den højaktive vulkan Kilauea.

Grænsen mellem Pakistan og Indien er som den eneste i verden tydelig at se om natten. Den lysende grænseovergang skyldes skæret fra omkring 150.000 kraftige lysmaster, som indisk militær har opsat for at kunne holde øje med pakistanske bevægelser i det poilitisk højspændte område.