Så meget er gabet vokset: SSIs indlæggelsestal viser en fordobling i Hovedstaden. Regionens egne tal fortæller en anden historie

Region Hovedstaden og Statens Serum Institut opgør antallet af covid-19-indlagte helt forskelligt. De seneste uger er antallet af indlagte ifølge SSIs tal steget voldsomt, mens regionens egne tal viser en mere afdæmpet stigning.

 
Søren Brostrøm fortæller, at der er planlagt efter et scenarie, hvor nye coronavarianter vil kræve at borgere bliver vaccineret år efter år. Video: Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De officielle indlæggelsestal, som Statens Serum Institut dagligt offentliggør, viser en dramatisk stigning de seneste uger.

Men opgørelsesmetoden har længe været under kritik, fordi den medtæller alle indlagte med en positiv coronatest, uanset om patienterne er indlagt af helt andre årsager såsom kræft, psykisk sygdom, brækkede ben eller ligger på fødeafdelingen.

For nylig kom kritikken også fra regeringens egne rækker, da medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden Leila Lindén (S) kaldte SSIs tal for »misvisende«. I regionen bruger man derfor egne tal.

Nye tal fra Region Hovedstaden, som Berlingske har fået udleveret, viser en langt mere afdæmpet udvikling i antallet af indlagte i Region Hovedstaden den seneste måned end SSIs tal for regionen.

Dermed er gabet mellem de to forskellige indlæggelsestal vokset over tid. Der er i dag altså markant større forskel end tidligere mellem de officielle indlæggelsestal og antallet, der er indlagt på grund af covid-19.

Som grafen viser, var 167 patienter indlagt med covid-19 som såkaldt »aktionsdiagnose« pr. 2. januar i Region Hovedstaden. Det dækker over, hvor mange der blev indlagt på grund af covid-19 som hovedårsag.

Inkluderer man bidiagnoserne – altså de tilfælde, hvor covid-19 muligvis kan være medvirkende årsag til indlæggelsen – når man op på 230 indlagte.

På én måned er antallet af covid-19-indlagte inklusive bidiagnoser i Region Hovedstaden steget fra 159 personer til 230 personer – en stigning på 44 procent.

Til sammenligning viste SSIs tal i samme periode en stigning fra 182 indlagte til 346 indlagte – en stigning på 90 procent. Altså en noget mere dramatisk stigning.

Det hører med til historien, at der i regionens tal kan komme efterregistreringer, hvilket betyder, at tallene for de seneste dage kan blive justeret.

Læge og medlem af Regionsrådet i Region Hovedstaden for Det Konservative Folkeparti Jacob Rosenberg lagde kort før jul en graf ud på Facebook med data, der viste et fald i antal indlagte med covid som aktionsdiagnose i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Region Hovedstaden oplyser, at Rosenbergs graf bygger på lidt andre definitioner, end regionen benytter, og derfor ser anderledes ud.

De forskellige opgørelser kan give anledning til forvirring. I faktaboksen kan du se nogle afgørende forskelle på forskellen mellem SSIs og Region Hovedstadens opgørelsesmetoder.