Så mange kvinder, veluddannede og unge ministre har den nye regering

Se den nye regerings kønsfordeling, alder og uddannelsesniveau i forhold til tidligere regeringer.

Mette Frederiksen præsenterede torsdag den 27. juni 2019 sin socialdemokratiske mindretalsregering på Amalienborg i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Lidt færre kvinder

Vi begynder med at se på andelen af kvinder blandt de 20 nye ministre. Syv kvinder og 13 mænd er udpeget. Kvindeandelen er dermed 35 procent. Til sammenligning var der i Lars Løkke Rasmussens seneste regering ni kvinder ud af 22 ministre, hvilket svarer til 40 procent. I Helle Thorning-Schmidts første regering var kvindeandelen på 39 procent.

Veluddannede ministre

Ministrene er veluddannede. 12 af de 20 ministre har en lang videregående uddannelse. En af dem er den nye justitsminister, Nick Hækkerup, der desuden har en ph.d.-grad i jura. I Lars Løkke Rasmussens seneste regering var der ligeledes 12 ministre med en lang videregående uddannelse. Sammenligner vi med befolkningen generelt, så har 13 procent af de 30-69-årige en lang videregående uddannelse eller en ph.d. i bagagen, viser tal fra Danmarks Statistik.

En ung regering

Danmark har fået en ung regering. Af de 20 ministre er ni af dem født i 80erne. Ministrene har en gennemsnitsalder på 42,2 år. Til sammenligning var gennemsnitsalderen i den foregående regering, »Lars Løkke Rasmussen III«, 48,7 år, da den gik af, og 46,1 år, da den tiltrådte. I den første af Helle Thorning-Schmidts regeringer var gennemsnitsalderen ved tiltrædelsen 43,4 år.

Den yngste er 33-årige Simon Kollerup, der er ny erhvervsminister. Den ældste blandt de nyudpegede ministre er Mogens Jensen, der er minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde.

Nu er Bornholm også med

Ser vi på, hvor ministrene er opstillet som folketingsmedlemmer, dækker de nu alle landets ti storkredse. Som noget nyt er Bornholm er også repræsenteret.