Så mange gange er Den Lille Havfrue blevet skændet

Den berømte statue af Den Lille Havfrue har gennem årene måttet gå meget igennem. Mandag morgen blev det populære turistmål igen ramt af hærværk. Denne gang hørte der et politisk budskab med. Her er en oversigt over de gange, Havfruen er blevet skændet.

Den Lille Havfrue har været offer for hærværk adskillige gange gennem årene.

Natten til mandag skete det igen og denne gang med et politisk budskab. »Free Hong Kong«, stod der tidligt mandag morgen stencileret med store røde bogstaver på kampestenen under Havfruen.

Ordene »Befri Hongkong« henviser til voldsomme protester, som har fundet sted i Hongkong siden starten af juni sidste år, som startede i modstand mod et lovforslag, som vil betyde, at indbyggere i Hongkong kan udleveres til retsforfølgelse i Kina.

Her følger en oversigt over de gange, nationalklenodiet er blevet skændet.

1961:

Den Lille Havfrues hår blev malet rødt, og hun blev iklædt undertøj.

1962:

Havfruen blev igen overmalet kun halvandet år efter første vandalisering.

1964:

To år senere oplevede Langelinie første eksempel på hærværk, der havde en nær dødelig udgang for Den Lille Havfrue. Her blev hovedet savet af og aldrig fundet igen. Et nyt måtte derfor støbes.

Først mange år senere i 1998 påtog billedkunstneren og forfatteren, Jørgen Nash, sig skylden for at have halshugget havfruen tilbage i 1964.

1984:

Ti år senere var det armen, den var gal med. To personer havde savet Havfruens arm af og forklarede politiet, at de gjorde det i fuldskab.

1998:

Igen blev skulpturens hoved savet af. Denne gang dukkede det dog op igen få dage senere.

2003:

I juni 2003 blev der hældt hvid maling og fjer ud over Havfruen, og i september samme år blev Havfruen slet og ret sprængt af sin sten. Politiet oplyste dengang til Ritzau, at der muligvis var brugt sprængstof, som bøjede boltene, der holdt skulpturen fast på stenen.

2007:

I marts 2007 blev Den Lille Havfrue malet lyserød, og på hendes sten stod »69« og et anarkisttegn med hvid spraymaling. Dette hærværk skete få dage efter voldsomme uroligheder i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

To måneder senere i maj blev havfruen igen overhældt med rød maling og fik sig et skilt, hvorpå der stod »Av!«

2008:

Den var gal igen i juni 2008, hvor gerningsmænd igen tyede til malerbøtten. Denne gang blev Havfruen overhældt med hvid maling.

2014:

Der skulle gå nogle år, før det blev rigtig alvorligt for Den Lille Havfrue igen. I 2014 slap hun dog med skrækken, da en splitternøgen provokunstner truede med at save havfruens hoved af. Det var Stram Kurs-»politikeren« Uwe Max Jensen, der ville fejre 50-året for havfruens halshugning.

2017:

Maling igen. Rød maling blev i maj 2017 overhældt Havfruen. Denne gang for at skabe opmærksomhed på hvalfangst ved Færøerne.

Juni samme år stod den på maling igen. Denne gang blå og hvid maling, og teksten »Befri Abdulle« skrevet på asfalten. Det hentydede til den somaliske statsborger Abdulle Ahmed, der er en retspsykiatrisk patient ved institutionen Sikringen nær Slagelse. Abdulle Ahmed havde i 2017 været indlagt på 17. år, uden at have begået en forbrydelse.