Så længe vi har kommunegrænser, skal man se langt efter andre løsninger for Amager Fælled

København skal vokse indenfor kommunegrænsen. Det sker oftest på bekostning af grønne byarealer, mener forskningschef ved Aalborg Universitet. Derfor vil det gøre ondt på nogen, når der skal bygges.

Diskussionen om bebyggelse på Amager Fælled har stået på meget længe. Forskningschef Hans Thor Andersen fra Aalborg Universitet mener dog ikke, at diskussionen om Amager Fælled er unik. Det vil altid ske, når der skal bygges noget nyt. Ikke desto mindre er det forringelse af kvalitet på byen, som i sidste ende kan undergrave Københavns attraktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (Ritzau Scanpix)

»Amager Fælled er en underlig diskussion,« indleder forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut Hans Thor Andersen.

Diskussionen har i øjeblikket nået en slutning. I nat besluttede politikerne på København Rådhus nemlig, at man bygger i Amager Fælleds sydligste område, campingområdet.

Diskussionen om Amager Fælled har indeholdt forskellige aspekter, der har gjort det svært for modstandere og kommunalpolitikere at blive enige.

På den ene side er der hensynet til naturen og storbyens grønne arealer. På den anden side har Københavns Kommune et behov for at skabe flere boliger indenfor kommunegrænsen, og med et begrænset antal kvadratmeter giver det en udfordring.

Derudover skal byggeriet tjene de penge ind, som kommunen skal finansiere metroen med. 1,9 milliarder kroner for at være præcis.

Og det kommer altid gøre ondt på nogen. Sådan siger Hans Thor Andersen.

Hans Thor Andersen, forskningschef på Aalborg Universitet

»Jo flere grønnere arealer desto mere attraktivt er et byområde. Og jo mere man bygger på de grønne arealer, desto dårligere bliver det på den lange bane. Det er dårligt for beboerne, og dybest set undergraver det også kommunens attraktion, hvis det kun er en stenørken«


»Diskussion kunne i virkeligheden omhandle et hvilket som helst andet areal. Hver gang man vil bygge noget, der på den ene eller anden måde påvirker andre, er der nogen, der råber op. Det er simpelthen, fordi folk gerne vil 'fryse' områder, hvis det er ens egen udsigt, der ryger.«

Diskussionen var den samme med Nordhavn og tipperne i Sydhavn.

Dog skal det ikke undervurderes, hvad grønne arealer kan gøre for kommunens borgere, siger forskningschefen.

»Jo flere grønnere arealer, desto mere attraktivt er et byområde. Og jo mere man bygger på de grønne arealer, desto dårligere bliver det på den lange bane. Det er dårligt for beboerne, og dybest set undergraver det også kommunens attraktion, hvis det kun er en stenørken,« fortæller han.

Fredag 7.september 2018: Området ved Amager Fælled, som skal bebygges er det såkaldte 'campingområde' i den sydlige ende af fælleden. Tidligere var det planlagt, at der skulle bygges på Strandengen, men ny rapport fra Økonomiudvalget i Københavns Kommune viser, at naturværdien ved campingområdet er »ringe« og »ubetydelig« deromkring. Derfor har man valgt at flytte projektet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

Flere mennesker på den samme plads

Beslutningen skal ses i lyset af, at Københavns Kommune mangler boliger. Til spørgsmålet om hvad løsningen på det problem er, forklarer Hans Thor Andersen, at byen skal vokse uden at udvide sig:

»Problemet er, at kommunen forsøger at få mest mulig udvikling indenfor kommunegrænsen. Havde vi haft en sammenslutning af kommunerne i Storkøbenhavn, så havde man kunnet tænke på en helt anden måde. Nu er man tvunget til at tænke indenfor grænsen og ikke i samarbejde på tværs af kommunerne. Så prøver de at putte alt muligt ind i byen, hvor man kan komme afsted med det. Det eneste, der kommer ud af det, er, at der mangler grønne arealer på længere sigt.«

Derfor findes der ikke mange løsninger på Københavns Kommunes problem. Boligerne skal findes, og pengene skal findes uanset hvad. Metroen skal betales tilbage, og som politikerne nu har besluttet, kommer Amager Fælled til at betale regningen.