Så kom opgøret med IS-jihadister – men regeringen møder modstand fra støttepartierne på mindst ét område

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 

Godmorgen. Når solen står op i horisonten, kan vi vente sol, dog delvis skyet. Men hvis man er tidligt på arbejde, så foregår det stadig i mørke. Borgerne i København ser solen kl. 08.27, mens man i Nordjylland må vente til kl. 08.48. Men dagen er dog sammenlagt godt 30 minutter længere end ved årets korteste dag.

Vi indleder med statsminister Mette Frederiksens (S) udspil om at slå hårdt ned på IS-jihadister.

Ransagning uden kendelse

Nogle af de otte punkter, som statsministeren fremlagde torsdag på en pressekonference, har været fremme før. Men især ét punkt har ført til kritik af statsministeren. Nemlig kontaktforbuddet, der skal afskære dømte IS-jihadister og terrorister fra at kontakte andre terrordømte. Både i fysisk forstand og via for eksempel e-mail eller Messenger.

Politiet vil således uden en dommerkendelse kunne gå ind i folks hjem og tjekke computere for at sikre, at et kontaktforbud bliver overholdt. Det er det sidste, der vækker kritik og bekymring ikke alene hos forskere, men også i Socialdemokratiets støttepartier. Og så er der debat om tvangsanbringelser af IS-jihadisters børn, som man vil undersøge mulighederne for. For børn skal ikke vokse op i radikaliserede miljøer, mener regeringen.

Det er ganske vist uhyre få børn, der bliver tale om. Men signalværdien er stor og i øvrigt også ulogisk, mener formanden fra Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist. Forslaget mangler ifølge ham konsistens.

»Man vil tvangsfjerne børn i Danmark, fordi man mener, de kan radikaliseres, og samtidig frasiger man sig ansvaret for dem, der befinder sig i udlandet,« siger han til Jyllands-Posten.

Statsminister Mette Frederiksen ved pressemødet i Statsministeriet torsdag, da regeringens otte forslag, der skal slå hårdt ned på IS-jihadister, blev fremlagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Mette Frederiksen overhaler de borgerlige højre om

Vores egen politiske kommentator, Thomas Larsen, mener, at statsminister Mette Frederiksen med sine udspil har overhalet de borgerlige højre om, og at det bliver svært at komme efter Mette Frederiksen nu med de udspil, som hun er kommet med. Thomas Larsens analyse kan læses her.

Statslig udflytning

Kim Bjernvig og Leif Jensen er beskikkede rådgivere for psykiske patienter. Udflytningen af det psykiatriske patientklagenævn til Viborg betyder ventetider på op til tre måneder – ifølge loven skal sagerne behandles på maksimalt to uger. En helt urimelig situation, siger rådgiverne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Berlingskes samfundsredaktør, Bent Winther, fortsætter med at beskrive, hvad den statslige udflytning har betydet, og i dag er han nået til psykiatrien og patientrådgiverne. Systemet er brudt sammen, skriver Bent Winther her.

Og det er sket, efter at behandlingen af klagerne er flyttet til Viborg som en del af den tidligere regerings plan om at udflytte knap 8.000 statslige arbejdspladser fra hovedstaden. De erfarne jurister, som i mange år havde behandlet klager fra psykiatriske patienter, sagde op. Ventetiderne er vokset betydeligt, og de sager, der tidligere blev afgjort på maksimalt to uger, kan nu tage tre-fire måneder, fortæller de patientrådgivere, som Berlingske har talt med.

ATP-sagen

Og så fortsætter Business-redaktionen reportagerne om ledende ATP-medarbejdere, der er med i store bonusprogrammer. I alt 33 personer er med i ATPs bonusprogram.

Ifølge de offentligt tilgængelige regnskaber fra ATP-selskaberne er det dog en mindre gruppe medarbejdere, som tegner sig for den største del af programmet, der lige nu har en værdi på 195 millioner kroner. Ifølge ATP er disse økonomiske andele ikke udtryk for den »personlige fordeling«. Selskabet oplyser således, at otte personer alle har over fem procent af den »økonomiske ejerandel« og tilsammen ejer mere end 80 procent af formuen. Det er nødvendigt for at tiltrække de bedste medarbejdere, siger ATP. Læs reportagen her.

Det sker i dag:

I dag er det 40 år siden, at det første danske F-16-kampfly gik på vingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

F-16-fly markerer 40-års jubilæum med rundflyvning over Danmark. Ja, det er rigtigt. 40 år med F-16-flyet, som trods virkelige krigsaktioner i Afghanistan, Libyen og Syrien for at nævne nogle steder, stadig er flyvende og venter på afløsningen i form af F-35.

Og så behandler retten i Odense i dag en sag mod to mænd, der er tiltalt for groft bedrageri. Ifølge tiltalen indsamlede de i perioden maj 2016 til juli 2017 4,7 millioner kroner til kræftsyge børn. De beholdt dog selv 4,2 millioner af kronerne.

Alternativet ventes også i dag at offentliggøre listen over kandidater til at overtage posten som politisk leder for Alternativet efter Uffe Elbæk. Kandidater skal have 100 stillere for at komme i betragtning. Tidspunktet for offentliggørelse ukendt, men vi hører med garanti om det.

I dag er der møde i folketingssalen, hvor en række lovforslag ventes at blive behandlet. Desuden er der en forespørgsel til statsminister Mette Frederiksen (S) af blandt andre Pia Kjærsgaard (DF) om regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer, der følger af indvandringen.

Og så de økonomiske nøgletal, der offentliggøres fredag.

Kina: Detailsalg
Kina: Industriproduktion
Kina: BNP-vækst
Eurozonen: Betalingsbalance
Eurozonen: Forbrugerpriser
USA: Industriproduktion
USA: Michigan-tillidsindeks