Så hvad blev løsningen på kvinders ligestillingsproblemer?

Efter fire dage med kvinders ligestilling i fokus til Women Deliver konferencen i København er der kommet konkrete løsninger på bordet. Det mener CEO for konferencen, Katja Iversen. Kronprinsesse Mary påpeger, at konferencen især har givet inspiration til at fortsætte arbejdet for kvinders rettigheder.

Der blev også tid til lidt dans, da den sydafrikanske sangerinde Yvonne Chaka Chaka indtog scenen og lydbilledet under afslutningen af Women Deliver i Bella Centret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Women Deliver. Det er navnet på konferencen, der de sidste fire dage har fået over 5000 kvinder og mænd fra hele verden til at debattere ligestilling i Bella Centeret i København.

Men hvilke konkrete svar leverede konferencen på de udfordringer, som kvinder over hele verden står med hver dag? Klokkeklare løsninger er svaret fra den danske CEO for Women Deliver konferencen, Katja Iversen.

»Der er kommet mange løsninger på bordet. Jeg har ikke haft tid til at være inde i alle 115 sessioner, dertil manglede jeg et Harry Potter tidsrejse-ur, men jeg kan høre, at der har været en stor iderighed, og nu samler vi sammen på dem alle sammen,« siger hun og nævner flere eksempler.

Et af de eksempler er en work-shop til konferencen, hvor man kunne gå på opdagelse i en nydesignet fødselsstue. En fødselsstue, der var nem og billig at sætte op overalt, samtidig med at den havde de rette redskaber til at give kvinden en sikker fødsel, og som noget af det vigtigste kan den bygges af materialer fra lokalområdet. Det er en vigtig opfindelse, mener Katja Iversen.

»Hvert andet minut dør en kvinde, når hun føder et barn. Det kan være, fordi der er for langt til en fødeklinik, eller at hygiejnen ikke er i orden,« siger hun.

Dødeligheden i forbindelse med en fødsel har været et stort tema under konferencen, men sundhed generelt for kvinder har været et af hovedtemaerne.

Derfor nævner Katja Iversen også et andet eksempel. En opfindelse af en 20-årig mand fra Kenya, der vandt i konkurrencen Globale Løsninger, hvor ti ideer og løsninger på problemer blev præsenteret.

Han havde fremstillet billigt kul ud af sukkerrør i Kenya, som her vokser i stor skala. Den unge mands kul har den vigtige funktion, at kullet nedbringer indendørs forurening. Det er ellers er et stort problem med almindeligt kul, fordi det udleder meget røg i hjemmet, som især kvinderne derhjemme indånder. Metoden er også god for miljøet, fordi man ikke fælder træer, siger Katja Iversen.

»Jeg kunne nævne mange flere løsninger, men det, konferencen giver de ideer, er muligheden for at få dem eksponeret. Det er ikke sikkert, at en opfindelse i en landsby i Kenya ville nå ud til de rette investorer, hvis den ikke fik muligheden her. Nu er han blevet opdaget,« siger hun.

Kronprinsesse Mary, der er protektor for Women Deliver konferencen i København, er enig i, at især kontakter mellem folk er en af de vigtige ting, som konferencedeltagerne tager med hjem. Det er også en af de ting, hun selv tager med fra konferencen.

»Men ligesom alle andre deltagere, tager jeg også ny viden, nye ideer og en masse inspiration med mig til at fortsætte arbejdet for kvinders rettigheder. Det er alt sammen noget, der kan fører til noget videre i fremtiden,« siger hun.

»Men generelt set håber jeg, at endnu flere lande tager ejerskab for den nye udviklingsdagsorden, og at de forpligter sig til at skabe en strategi for implementeringen, så vi kommer til at se resultater for kvinder og piger rundt omkring i verden,« slår hun fast.

Netop for at få andre lande til at tage fat på dette, påpeger Katja Iversen, at de økonomiske aspekter er vigtige at få med i debatten. Hun nævner som et eksempel McKenzie-rapporten, som Berlingske bragte en artikel om mandag. Den skal være incitament for landene til at tage fat, for i den fremgår det, at kvinder er en god investering, fordi en sådan investering løfter økonomien i hele landet. Af den grund er der til konferencen bl.a. blevet sat fokus på, hvordan man kan gøre kvinder mere økonomisk uafhængige.

»Det er blevet debatteret, hvordan man kan give kvinder i udviklingslande deres egen bankkonto. »Hvordan« har i det hele taget været et centralt spørgsmål til de økonomiske diskussioner,« siger Katja Iversen.

Hvordan sikrer vi, at løsningerne nu kommer ud til kvinderne?

»Vi samler alle løsninger og lægger dem op på nettet, hvor man også kan se, hvordan man kontakter folk fra konferencen. Derudover har der været mange politikere og ministrer til konferencen. Så nu skal vi ind og presse på de forskellige aktører,« siger Katja Iversen.

Hun mener løsningen ligger i en treenighed. Den består af det økonomiske incitament, som McKenzie-rapporten gav landene, de 80 millioner dollars, som Melinda Gates  donerede til at samle data om kvinder, så man kan få overblik over, hvad der mangler, og sidst men ikke mindst er Women Deliver kommet med kampagnen »Deliver for Good«. Den kampagne skal være drivkraft for forandringen, mener Katja Iversen.

»Nu går vi til lande-niveau og presser på der sammen med de mange partnere, der nu har skrevet sig op,« siger hun og tilføjer:

»Vi er 18 kvinder i Women Deliver. Vi kan ikke selv gå ud og udvinde kul fra sukkerrør, men vi er lobbyister, og vi er dem, der kan gå ud og presse på magthaverne,« siger hun.

En af de magthavere, der allerede er blevet påvirket til at fremme kvinders rettigheder er EU Kommissær for menneskerettigheder, Kate Gilmore.

Kate Gilmore, hvilke specifikke og konkrete løsninger tager du med dig fra konferencen, som du vil arbejde videre med?

»Vi har helt konkret brug for risikovurderinger af de farer, der er for kvinder. Vurderingerne skal indgå som en del af de nationale sundhedsplaner, så man kan rette fokus på, hvad der skal gøres for kvinder. Derudover skal alle borgere have ret til at granske nationale sundhedsbudgetter for at kunne bestemme, hvor stor en procentdel af budgettet, der skal gå til kvinders sundhed,« siger hun. Hun vil også have, at alle organisationer i EU-systemet laver en rapport over, hvor gamle deres medarbejder er, og hvor mange af hvert køn, de har ansat.

Hvorfor er netop de ting så vigtige?

»Hvis du vil arbejde globalt, er udgangspunktet vigtigt, og vi er nødt til at forstå diversiteten af menneskeheden netop nu.«

Og du vil arbejde for at netop de her konkrete tiltag bliver ført ud i livet?

»Ja, det lover jeg.«

Hvornår kan vi forvente at se resultaterne?

»Skal vi mødes igen til næste Women Deliver?«

Så vil du have konkrete resultater?

»Det lover jeg - det er en aftale.«