»Så finder vi bare en slyngelstue at ryge i«

Nu skal det være slut med at sidde og paffe tobak på beværtninger under 40 kvadratmeter, foreslår forebyggelseskommission, S og SF. DF frygter social isolation, og på værtshusene er de enige.

De tre tidligere søfolk Vadim Dresler, Jørgen Knudsen og Allan Christensen kommer dagligt på Stærkodder Bodega på Christianshavn og får sig en sludder over smøger og øl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

En ældre herre med fuldskæg tænder en cigaret og sætter sig til rette med en grøn Tuborg. Kl. er halv tolv om formiddagen, rummet er halvt fyldt med mennesker, og luften er tyk af røg på sømandsværtshuset Stærkodder på Christianshavn.

»Sådan er her hver dag. Men der er selvfølgelig endnu mere røg om aftenen,« siger Tonnie Nielsen, der har kørt beværtningen i fem år, mens han åbner tre grønne mere bag baren og hælder bitter op i et glas.

Forebyggelseskommissionen, der er nedsat af regeringen til at vurdere, hvilke sundhedsmæssige udfordringer samfundet står overfor, foreslår at afskaffe alle undtagelser i rygeloven, der trådte i kraft i august 2007. Det vil medføre, at der heller ikke må ryges på beværtninger som Stærkodder, der er et lokale på under 40 kvadratmeter. Og det bekymrer Dansk Folkeparti:

»Vi synes, vi har en lov, der fungerer nu, så der er til at være både for rygere og ikke-rygere. Der er mange, der bruger de her værtshuse som et socialt åndehul og vil blive socialt isolerede, hvis vi lukker for den mulighed,« siger DFs sundhedsordfører Liselott Blixt, der i stedet mener, at man bør styrke indsatsen over for unge, så de ikke begynder at ryge.

På værtshuset Stærkodder sidder tre pensionerede søulke, der er kommet på knejpen i 20 år.

»Jeg har røget, siden jeg var 13 og stjal min mors cigaretter. Hvis vi ikke måtte her, så finder vi bare en slyngelstue at ryge i. En smugkrog ligesom på arbejdet,« siger Vadim Dresler, der i dag har fri fra arbejdet som kok. Rummet fyldes af latter, og der skåles. »Nej, altså, det handler jo om kammeratskabet. Det er meget, meget vigtigt. Jeg kommer, når jeg har fri. Her kan man finde nogen at snakke med, og når der ryger lidt sprut ind, ja, så ryger man altså også,« siger han.

Tilbage på Christiansborg mener SF derimod, at et totalt rygeforbud er det eneste rigtige.

»Grunden til, at der er blevet lavet en kvadratmetergrænse, er et udtryk for et politisk kompromis. De erfaringer, vi har gjort os nu, viser, at det virker at have et forbud. Man må erkende, at hvis man vil hjælpe de her mennesker, så er man nødt til at minimere mulighederne for at ryge. Det har intet at gøre med at nægte folk personlig frihed, det har noget at gøre med at give de her mennesker redskaber til at ændre adfærd, så der ikke opstår ulighed i samfundet. Men der skal selvfølgelig være andre tilbud, og det er der ikke i dag, og derfor sætter de sig hen på det lokale værtshus for at få socialt samvær,« siger SFs sundhedsordfører, Karl H. Bornhøft.

Også Socialdemokraterne ser gerne, at cigaretterne skoddes på alle beværtninger, mens Venstre og de Konservative ikke vil tage stilling, før forligspartierne mødes i løbet af i år for at revurdere rygeloven og tage stilling til Forebyggelseskommissionens arbejde som planlagt.

»Man skal huske, at der altid vil være kritik, og at folk er meget gladere for rygeloven i dag, end da den trådte i kraft. Men jeg kan ikke tage politisk stilling, før forligskredsen mødes,« siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K).

På Stærkodder blinker de enarmede tyveknægte om kap med de glødende cigaretter. Og det bliver de nok ved med. »Jeg har prøvet at holde op en enkelt gang, men så vandt vi VM i håndbold, og jeg sad hernede og så det. Og så røg der pludselig et par pakker ned. Vi vil selv bestemme, og vi holder aldrig op,« smiler Jørgen Knudsen.