Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I disse dage diskuteres det, hvorvidt et skib med giftstoffet HCB skal sejles fra Australien til Danmark, så det kan blive behandlet på Kommunekemi A/S i Nyborg.
Men det er helt uhørt, at et så farligt stof skal sejles over verdenshavene, for at blive behandlet og afbrændt i Danmark, mener miljøekspert Finn Bro-Rasmussen, der har arbejdet og forsket i giftige stoffer som blandt andet HCB i årevis.
- Det er et rigtig slemt giftstof, som allerede findes som forurening i vores Østersøområde, siger han.
Hvis der sker et spild af giftstoffet, mener Finn Bro-Rasmussen, at det kan ødelægge fiskeriet, og det kan indgå i fødekæden via fisk og planter, og på den måde nå til mennesker.
- Hos mennesker kan det forårsage leverskader og hudskader i form af misfarvninger. Det er ikke akut giftigt, men det er et af de stoffer, som tidligere har forårsaget mange dødsfald, og derfor er et rigtig farligt stof, siger Finn Bro-Rasmussen.
Han fortæller om en hungersnød i Tyrkiet, hvor 4000 mennesker fik nødhjælp i form af korn fra USA, der var behandlet med HCB. Over 500 mistede livet som følge af indtagelsen af HCB, og mange af de overlevende havde 30 år senere stadig mén og rester af HCB i kroppen. Derefter blev stoffet ulovligt at anvende HCB i flere dele af verden.
Miljøstyrelsen forfalsker
HCB dukker dog stadig i op som affaldsstoffer i de kemiske processer, der blandt andet fremstiller plastik og opløsningsmidler.
Og det er et skib med 6100 tons af affaldsstoffet og giftstoffet HCB, der skal sejles fra Australien til Danmark, for at blive behandlet på Kommunekemi A/S, der er eksperter i at håndtere farlige giftstoffer.
Miljøstyrelsen har tidligere godkendt den beredskabsplan, der var lavet til at håndtere giftstoffet, men det er kommet frem, at planen ikke omfatter stoffet HCB. Det har miljøstyrelsen forklaret med, at affaldet er ligesom PVC-affald (plastic), men det mener Finn Bro-Rasmussen er helt forkert.
- Det er en ren forfalskning. De prøver at forfalske en miljøgodkendelse. Det er HCB de har liggende på det skib, ikke PVC, som der er lavet beredskabsplan for. Det er en katastrofe, at der ikke er lavet en plan for HCB og en katastrofe, at de kan finde på at kalde det for PVC-affald, siger han.