Så få midler skal du bruge til gulvvask

Rengøringshylderne i supermarkedet er den rene jungle. Læs her, hvordan du skal vaske dit trægulv - og resten af dit hjem.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Dit gulv er det, der fylder mest i din stue, og når det er rent og velduftende, vil hele dit hjem føles vidunderligt.

Men selv om du tror, at du både skal investere tid og dyre summer i dit trægulv, kan du med ganske få midler få gulvet til at føles nyt og rent, siger rengøringsekspert og pensioneret lektor ved University College Sjælland Anne Grete Rasmussen.

- Du behøver hverken forstå alle de farvede rengøringsprodukter eller betale i dyre domme for de smarte brands for at gøre gulvet rent, siger Anne Grete Rasmussen, som mener, at vi i det hele taget bruger for mange kemikalier til gulvvask.

Hvordan du skal behandle dit trægulv afhænger ikke så meget af hvilken træsort, det er lavet af, men derimod overfladebehandlingen.

Her er de fleste danske gulve enten lakerede, ludbehandlede eller rå.

Generelt for alle trægulve er det, at de ikke må få for meget vand. Træ svulmer nemlig, og derfor skal man aldrig plaske sit gulv til i vand, men derimod tørrengøre det eller bruge en hårdt opvreden klud eller mikrofibermoppe.

Uanset om du har ludbehandlet eller råt trægulv i dit hjem, skal det vaskes med sæbe.

Det gør du ved at vaske det med enten sæbespåner eller flydende brun sæbe. Det er dog ikke nødvendigt hver gang, som regel kan det nøjes med en fugtig klud uden rengøringsmiddel.

Sæbespåner eller flydende brun sæbe skaber en form for sæbefilm, der ligger oven på træet. Det gør det flottere og mere rengøringsvenligt.

Vær opmærksom på at du ikke må bruge fast brun sæbe. Med en pH-værdi på 11 er det nemlig meget basisk og kan skade dit gulv.

Har du til gengæld et lakeret gulv, kan rengøringen næsten ikke blive nemmere. Du behøver sjældent mere end en fugtig klud eller en mikrofibermoppe.

Hvis det er særligt beskidt, kan du komme lidt håndopvaskemiddel i en halv spand lunken vand og vride din klud op med det.

Håndopvaskemiddel er det, vi i daglig tale kalder sulfo. Molekylerne i sulfo er både vandopløselige og fedtopløselige, fortæller Marianne Glasius, som er lektor ved Institut for Kemi ved Aarhus Universitet.

Når du vrider en klud op med vand og håndopvaskemiddel, skaber du altså en blanding, der kan opløse fedtstoffet.

- Fedtstoffet er der stadig, men den er inde i sulfodråberne, forklarer Marianne Glasius.

Du skal altså ikke bruge håndopvaskemiddel - eller sulfo - på dit rå eller ludbehandlede gulv. Det har brug for noget sæbebaseret, der skaber en beskyttende hinde.

Med så få midler kan du rengøre hele dit hjem:

- Håndopvaskemiddel: Dit basismiddel til al rengøring.

- Eddikesyre: Kan afkalke badeværelset, hvis du blander to deciliter håndopvaskemiddel med en halv deciliter eddikesyre.

- Flydende brun sæbe eller sæbespåner: Til dit ludbehandlede eller rå trægulv.

- Salmiakspiritus, otte procent: Blandes med to deciliter håndopvaskemiddel. Skal udelukkende bruges til skrap rengøring. Du skal have rigelig udluftning og være forsigtig.

/ritzau/FOKUS