Så er det vintertid-tid igen

Urene skal stilles i nat. Og skal du arbejde natten mellem lørdag og søndag, vil du kunne mærke, at der er forskel på, om du er offentligt eller privat ansat.

I nat får vi en time mere til at sove eller feste i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten mellem lørdag og søndag skal man arbejde den samme time to gange, når urene klokken tre sættes en time tilbage. Lige i den time er der forskel på lønforholdene mellem private og offentlige ansatte, når man har nattevagten natten til søndag.

- Når man er på arbejde fra klokken tolv til seks om natten på et plejehjem søndag, har man så været på arbejde seks eller syv timer? spørger informationschef for fagforeningen for offentligt ansatte Fag og Arbejde (FOA), Jens Jørgen Krogh, om den tvivl, man kan være i efter endt arbejdsnat.

Han fortæller, hvordan de to årlige tidsskifter har givet overenskomstforhandlerne »grå hår« gennem tiden.

Offentlige får overarbejdsløn eller fritime

I dag er reglerne for offentligt ansatte, at lederen kan kræve, at den ansatte arbejder en time ekstra for at fylde den tabte time ud.

»Det betyder med andre ord, at du afslutter din tjeneste til normal tid efter den ændrede tidsregning,« fremgår det af en skrivelse fra Kommunernes Landsforening om arbejdsforhold ved skift mellem sommer- og vintertid.

Løn for den ekstra time kan man enten få som pålagt overarbejde eller man kan kræve at kunne gå hjem en time tidligere en anden dag.

Private får intet tillæg

Hvis man er ansat i det private får man løn som ved normalt arbejde for alle de timer, man har arbejdet. Den ekstra arbejdstime tæller dog ikke som overarbejde. I en skrivelse fra Dansk Arbejdsgiverforening og LO fremgår det, at »der dog ikke ydes overarbejdstillæg i de tilfælde, hvor arbejdstiden på grund af den ændrede tidsregning bliver en time længere end den normale arbejdstid«. Der er altså intet tillæg i vente for privatansatte, selvom natten kan føles ekstra lang på søndag.

Artiklen er skrevet i samarbejde med journaliststuderende på Roskilde Universitet.