Så er der serveret...

Nogenlunde sådan her ser kokken Hannah Grants kostplan ud for de Saxo-Tinkoff-ryttere, der deltager i dette års Tour de France.

Tour de France 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morgenmad: Skal rytterne køre enkeltstart eller holdkørsel, får de tre timer før start en morgenmad bestående af basmatiris, omelet, skinke og olivenolie. Dertil væske. Skal de køre andre etaper, er der også morgenmad tre timer før start, men den er mere varieret.

Nogle får en portion glutenfri havregrød, andre en portion usødet müsli, der har stået i blød natten over i mandel- eller rismælk for at bløde müsliflagerne op. Når flagerne er opblødte, er de nemmere at fordøje, og rytterne skal bruge færre kræfter på at nedbryde dem. Dertil kaffe, te, vand og smoothies med koldpresset olie af hør- og solsikkefrø samt kæmpenatlys.

Olien er rig på omega 3- og omega 6-fedtsyrer, der bidrager til regeneration af kroppens celler. Der er også skinke, omelet og spelt-surdejsbrød samt glutenfrit kernebrød. Rytterne kan, hvis de ønsker det, få yoghurt og ost. Der er ingen juice, sodavand og den slags.

I sadlen: Holdets soigneurs sørger for at blande de enkelte rytteres energidrikke efter individuelt behov, og de smører sandwich til dem. Rytterne spiser undervejs en lang række energibarer og energigeleer. De får også sodavand, hvis de ønsker det. Hvis de modtager væske fra tilskuere, skal de sørge for, at det er forseglet.

Hannah Grant bager en slags risengrødsbarer med frugt til rytterne. Det er op til rytterne selv at vurdere, hvor meget de skal have at spise og drikke undervejs.

I mål: Når rytterne kører over målstregen, bliver de mødt med bl.a. sodavand. I holdbussen får de proteindrikke og et måltid med f.eks. ris, pasta eller omelet.

Aftensmad: Der er stor fokus på proteiner. Der er altid kylling, men også alternativer som fisk og lam. Dertil typisk en let salat mikset med frugt eller måske lidt gedeost eller lufttørret skinke. Der er også en lidt grovere salat med f.eks. rødbeder.

Det er også muligt at få fuldkornspasta, linser, polenta mm. Desserten er som oftest frugt, men nogle gange, f.eks. efter en særlig god dag, kan der vanke hjemmebagt kage eller sorbetis. I sjældne tilfælde, f.eks. før en hviledag, må rytterne få et enkelt glas vin. Ellers drikker de vand til aftensmaden.