Så er der frisk kaviar igen

I år bliver det igen muligt at købe den eftertragtede og dyrebare kaviar fra vilde stør fra Det Kaspiske Hav. Eksportforbuddet fra 2006 er nemlig blev delvist ophævet.

Det er nu igen blevet tilladt at eksportere kaviar fra vilde stører fra Det Kaspiske Hav, dog ikke æggene fra den kostbare belugastør. Arkivfoto: Jakob Boserup<br> Fold sammen
Læs mere

Efter et helt år uden friske forsyninger kan elskere af kaviar fra vilde stører fra Det Kaspiske Hav se frem til, at de i 2007 igen får mulighed for at sætte tænderne i de dyrebare fiskeæg. De 169 lande bag den såkaldte CITES-konvention om handel med truede dyr og planter har netop besluttet at tillade begrænset handel med kaviar fra vilde stører fra Det Kaspiske Hav, hvorfra cirka 90 procent af alverdens kaviar kommer.

CITES besluttede i begyndelsen af 2006 at indføre totalforbud mod eksport af kaviar fra vilde kaspiske stører, fordi landene omkring havet ikke var i stand til at dokumentere, at fiskeriet var forsvarligt og bæredygtigt.

CITES har nu fået de fornødne oplysninger fra de fem lande, og derfor har de fået lov til at eksportere knap 96 ton kaviar i år. Det er 15 procent lavere end eksportkvoten i 2005. Tilladelsen gælder dog ikke den dyreste og mest eftertragtede kaviar fra belugastøren. Landene har endnu ikke formået at overbevise CITES om, at belugafiskeriet er forsvarligt. De har fået en måned til at dokumentere, at fiskeriet efter den op til seks meter lange, 120 år gamle og et ton tunge fisk er holdbart.

Den svømmer nemlig på kanten af udryddelse i Det Kaspiske Hav akkurat som oscietrestøren og sevrugastøren. De tre størarter er ikke alene truet af delvist ureguleret officielt fiskeri. De bliver også truet af ulovligt fiskeri, der af nogle kilder bliver vurderet til at være op til ti gange større end det lovlige.

Priserne på de ubefrugtede fiskeæg varierer, men for godt et år siden blev prisen for et kilo sevrugakaviar vurdereret til 20.000-24.000 kroner herhjemme. Oscietrekaviar var lidt billigere, mens belugakaviar i slutningen af 2005 blev solgt for op til 60.000 kroner kiloet.

Som privatperson er det tilladt at tage op til 250 g kaviar med hjem til eget forbrug fra landene omkring Det Kaspiske Hav. Landene er Iran, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Turkmenistan og Rusland.