Så er den gal igen: Legendarisk café får bøde og sur smiley for dårlig hygiejne

Cafe Sommersko. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Café Sommersko er kendt som stedet, der introducerede det moderne café-koncept tilbage i 1976. Men den seneste tid har den legendariske café gjort sig bemærket for noget helt andet: rod med fødevaresikkerheden og hygiejnen.

Og nu er den gal igen. Da Fødevarestyrelsen den 9. februar aflagde Café Sommersko et kontrolbesøg, var der så store problemer med hygiejnen, at caféen modtog en sur smiley - og en bøde på 10.000 kroner.

Dermed har Café Sommerskos ejer, cafékongen Bahram Sari, fået endnu en sag på halsen.

»Område i køleborde i barområdet fremstår med slimede og ildelugtende belægninger og opsamling af gul væske med skindovertræk,« står der i Fødevarestyrelsens kontrolrapport fra besøget.

»Område under ovn og grillområde fremstår med ophobninger af fedtede mørke belægninger og dråber af gammelt fedt der hænger langs bordkant over pander og gryder. Forlængelse af bordkant i opvaskeområde fremstår ikke rengøringsvenlig, da fuger gaber langs kanten og er ujævne. Væg bag opvaskevask fremstår stadig med mørke og ru belægninger,« skriver Fødevarestyrelsen videre i rapporten.

Allerede ved sidste kontrolbesøg den 5. december 2016 modtog Café Sommersko, der er en af landets ældste cafeer, en indskærpelse om hygiejneforholdene. De er ikke blevet bragt i orden, og derfor modtager caféen nu en bøde på 10.000 kroner.

Derimod har Café Sommersko fået rettet op på problemerne med vedligeholdelse af inventaret, som blev konstateret under besøget kort før jul.

Den sure smiley kommer oveni en lang stribe af sager for den kendte københavner-café. Den 16. september sidste år kunne MetroXpress afsløre, at Fødevarestyrelsen uddelte en bøde på hele 87.500 kroner til ejeren af Café Sommersko, Dan Turèll, Emma og tre andre kendte caféer efter en razzia mod i alt syv adresser rundt om i hovedstaden, dagen før Café Sommersko kunne fejre 40 års fødselsdag. Det skete, fordi der ikke kunne redegøres for mere end 22 paller kød og fisk.

»De har fået så store bøder, fordi kød og fiskeprodukterne ikke har haft den fornødne sporbarhed – man har ikke ud af kvitteringer kunnet læse, hvor kødet er fra, og hvordan det er opbevaret. Du kan derfor som forbruger ikke være sikker på, hvad du spiser,« sagde lederen af Fødevarestyrelsens rejsehold, Michael Rosenmark, til MetroXpress.

På Café Sommersko blev der blandt andet fundet et parti muslingekød og krebsehaler, som ikke kunne spores.

Alle caféerne er via firmaet Property & Restaurant ejet af Bahram Sari. Han valgte dengang at anke bøderne.

Desuden havde cafeen tidligere på måneden - den 2. september - fået en halvsur smiley under et andet kontrolbesøg, hvor der blev fundet skadedyr som mål.

»Der er massiv forekomst af møl i hjørnet ved udgang til baggården. På vægge, borde og på varer, der står i hjørnet, er der møl og puber på kanter mv. Derudover blev der konstaret massiv forekomst af møl, larver og spindelvæv fra møl inde i poser med pinjekerner fra Pakistan, pistaciekerner usaltet, mandler røgede og saltede og mandel splitter. Der fandtes ligeledes en åben pose pistacienødder, hvorfra der var massiv pubedannelse og spindelvæv,« fremgik det af kontrolrapporten dengang.

De gentagne problemer med hygiejnen på Café Sommersko er kun en af de mange møgsager, som klæber sig til cafékongen Bahram Sari. Han blev i 2013 dømt for vold mod to kvinder efter blandt andet at have brækket kæben på sin daværende forlovedes søster i sit eget hjem. Det kostede en fængeslsdom på 60 dage.

Samme år blev han også dømt for at have benyttet sort arbejdskraft samt skatte­svig af særlig grov karakter. Bahram Sari har siden hævdet, at han ikke har begået tilsvarende ulovligheder siden. Men i januar kunne Berlingske afsløre, hvordan de ansatte i Saris omfattende københavnske café-imperium blev oplært i at lyve for Fødevarestyrelsen og Skat, når myndighederne kom forbi, så han undgik at få bøder for stribevis af brud på loven. Tidligere ansatte er også stået frem og har fortalt om sekt-lignende tilstande på caféen, hvor de måtte arbejde uden løn i mange timer og modtog deres løn sort.

Café Sommersko oplyser til BT, at man ikke ønsker at kommentere Fødevarestyrelsens sure smiley og bøde.