S: VK forhandler på skrømt

»Det virker som om regeringen forhandler på skrømt.« Det var udmeldingen fra Helle Thorning-Schmidt efter første skatteforhandling.

Det var en skuffet socialdemokratisk partiformand, der kom ud af Thor Pedersens kontor efter som den første at have været på besøg i Finansministeriet.

»Det virker som om regeringen forhandler på skrømt. Jeg er skuffet - især over De Konservative - over at de ikke vil være med til at lave en seriøs skatteaftale,« sagde hun efterfølgende til Berlingske Tidende.

Socialdemokraterne, der på forhånd havde meldt ud, at ønsket var en stor skattereform, var det første parti, der blev modtaget af finansminister Thor Pedersen (V), skatteminister Kristian Jensen (V) og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K).

Forud for dagens møde sagde Helle Thorning-Schmidt, at alt - også skattestoppet - skal i spil, hvis man skal have den ønskede store skattereform. De Konservative gik som ventet mod det ønske.

De hasteindkaldte forhandlinger er i første omgang en øvelse, hvor parterne føler hinanden på tænderne.

Det på forhånd mest omtalte møde følger senere på aftenen, hvor Dansk Folkeparti har audiens som de sidste i møderækken.

Her er linjerne på forhånd trukket hårdt op. Så sent som fredag morgen konstaterede finansordfører Kristian Thulesen Dahl, at skattepakken skal skrues helt anderledes sammen end regeringens udspil, hvis DF skal med.

Thulesen Dahl sagde i morges til Radioavisen, at DF godt nok ikke stiller ultimative krav. Men partiet forventer ikke at topskatten - sådan som regeringen har lagt op til - lempes.

»Vi går til forhandlingerne med det udgangspunkt, at regeringen er klar til at flytte sig,« sagde han.

Eftermiddagens og aftenens runde tæller i rækkefølge: Socialdemokraterne, De Radikale, Ny Alliance, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.