S vil have Samuelsen på banen i »absurd« sag: »Det er et kæmpe problem, at man bare kan forsvinde, uden at nogen bliver orienteret om det«

En dansk statsborger har fået udrejseforbud fra Tyrkiet. Danske myndigheder »presser på«, men alligevel har han været fanget i landet i snart to måneder. Ekspert spår, at de tyrkiske myndigheder vil stå fast: Lars Aslan Rasmussen (S) vil have Samuelsen til at være mere tydelig.

37-årige Erkan sidder lige nu fanget i Tyrkiet. Han er nægtet udrejse, fordi de tyrkiske myndigheder mistænker ham for at være leder af PKK i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson og Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 37-årig dansk statsborger har fået udrejseforbud fra Tyrkiet og sidder nu fast i landet på anden måned. De tyrkiske myndigheder anklager ham for at være formand for den danske afdeling af den politiske organisation PKK, der i både Tyrkiet og EU er på den officielle terrorliste.

Læs om hele historien og førløbet her.

De danske myndigheder oplyser til Berlingske, at de »presser på« for at få sagen løst. Alligevel er der tirsdag gået 57 dage. Erfaringer fra tidligere viser, at de tyrkiske myndigheder ikke vil være særlig lydhøre over for Danmark. Det forklarer seniorforsker i udenrigspolitik, Cecilie Banke:

»Forholdet mellem Tyrkiet og EU-landene er dårligt. Tyrkiet har de seneste år udvist ringe respekt for retsstatsprincipper, og politisk har et land som Danmark ikke særlig meget vægt i sådan en sag,« siger Cecilie Banke fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Hun henviser til sagen, hvor Lars Hedegaards formodede gerningsmand opholdt sig i Tyrkiet. Da ville danske myndigheder have ham udleveret til retsforfølgelse, men det trak på samme måde i langdrag. I dag, knap tre år efter, er han fortsat ikke blevet udleveret til Danmark. De politiske muligheder for Danmark er ved at brugt op, siger Banke.

»Man har allerede været ude at markere, at man vil stoppe EU-optagelsesforhandlinger, så det løb er kørt. Man kan ikke gøre meget andet, end at påberåbe sig international ret, og det har man sandsynligvis allerede gjort,« siger Cecilie Banke.

Sagen er så vigtig for Tyrkiet, at man sandsynligvis vil stå fast, vurderer Cecilie Banke, der har forsket i konflikter mellem Tyrkiet og EU:

»Det her betyder meget indenrigspolitisk for Tyrkiet. Bekæmpelse af kurdisk terrorisme og Gülenbevægelsen er centrale dagsordener,« siger hun.

Tyrkiet har et punkt, hvor de er særligt sårbare. Men det er ikke et punkt, hvor Danmark alene kan ramme dem særligt hårdt:

»De er sårbare på økonomien, hvis EU beslutter sig for at afskære handelsforbindelser. Danmark kan ikke gøre meget uden EU's hjælp,« siger Cecilie Banke.

Det danske folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen har selv tyrkisk baggrund. Han været bekendt med sagen i et stykke tid og har også spurgt til den i Folketinget.

»Det er absurd, at man bliver fastholdt i så lang tid, uden man har gjort noget, der er strafbart i Danmark. Tyrkiet rykker hele tiden grænserne for, hvad man kan tillade sig. Han er dansk statsborger. Det holder jo ikke. Så må de gå til de danske myndigheder,« siger Lars Aslan Rasmussen(S).

Tyrkiske myndigheder mener han er formand for den danske afdeling af PKK. Kan man ikke godt forstå, at de reagerer?

»Jeg kan sagtens forstå, at de reagerer, men man er nødt til at holde fast i, at han ikke har gjort noget, der er ulovligt i Danmark. Hvis han har tilknytning til en terrorbevægelse, må de tyrkiske myndigheder gå til Danmark. Manden er skolelærer, man kan ikke bare blive ved med at tilbageholde ham for noget, han ikke er hverken sigtet eller dømt for i Danmark.«

Hvad man kan gøre?

»Det er vigtigt at lægge pres på.«

Men det siger myndighederne, at de allerede gør?

»Jeg kunne godt tænke mig, at Samuelsen (udenrigsminister Anders Samuelsen, red.) var mere tydelig. At han besøgte Tyrkiet og gjorde det klart, at det ikke er acceptabelt at de fastholder folk for ting, de har skrevet på Facebook eller lignende. Det har store, personlige konsekvenser. Det er et kæmpe problem, at man bare kan forsvinde, uden at nogen bliver orienteret om det,« siger Lars Aslan Rasmussen (S).

Berlingske har bedt om en kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Han er ikke vendt tilbage efter flere henvendelser.

Udenrigsministeriets borgerservice oplyser dog, at man er i tæt kontakt med de tyrkiske myndigheder:

»Udenrigsministeriet yder konsulær bistand til den danske statsborger, er i løbende kontakt med de tyrkiske myndigheder på højt niveau og følger sagen tæt,« siger kontorchef for borgerservice Kristoffer Vivike.