S: Vi bør have en kommunal ombudsmand

Alle danske kommuner bør have en uafhængig klageinstans, foreslår Socialdemokraterne.

»Vi har ikke bestået prøven.«

Mette Frederiksen, socialordfører for Socialdemokraterne, mener, at Københavns Kommune har svigtet de otte stærkt udviklingshæmmede på bostedet Tokanten, som i seks år har været udsat for ulovlig tvang.

Beboerne er blevet låst inde og låst ude samt slæbt i benene hen ad en gang, hvis de har været urolige eller truende. Magtanvendelserne skulle have været indberettet til myndighederne, men Tokantens forstander har aldrig sendt personalets 641 indberetninger siden 2001 videre.

»Jeg er dybt bekymret over, at det, vi kalder et velfærdssamfund, kan behandle sine svageste på den måde. Når du er psykisk udviklingshæmmet og er så afhængig af andres hjælp, skal samfundet stå sin prøve. Vi har ikke bestået prøven,« siger Mette Frederiksen.

Desværre er det ikke første gang, velfærdssamfundet dumper ifølge hende:

»Min største bekymring er, at det her minder rigtig meget om Strandvænget og Sjælør-sagen. Derfor tror jeg desværre ikke, at dette er en enestående historie.«

Socialdemokraterne foreslår, at alle danske kommuner skal have en særlig ombudmand.

»Jeres historie understreger vigtigheden af, at vi får en kommunal ombudsmand. De ansatte skulle have haft et sted at gå hen – mange af de medarbejdere har givet gerne ville stå frem tidligere, men hvor har de skulle gå hen med deres viden? Hos en leder, der ikke vil reagere, men dække over problemerne.«, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

»De har behov for en kommunal ombudsmand, hvor de kan henvende sig anonymt. Det tror jeg også pårørende og brugere har behov for, selv om de brugere i beskriver ikke selv ville kunne foretage en sådan henvendelse. Folketingets Ombudsmand er simpelt hen for langt væk – dér går en 88-årig ikke hen.«