S: Trossamfund snakker udenom

Socialdemokraterne i København er mere end kritiske over for et brev fra Det Islamiske Trossamfund, hvori trossamfundet redegør for sin holdning til udsagn fra kontroversielle gæsteprædikanter.

Det Islamiske Trossamfund er af et flertal i Københavns Borgerrepræsentation blevet bedt om at redegøre for sine holdninger til ytringer om blandt andet stening fra muslimske prædikanter, der har besøgt blandt andet moskeen på Dortheavej. Foto: David Williams Fold sammen
Læs mere

»Det værste ved det her er, at det skader danske muslimer rigtigt meget.«

Så klar er reaktionen fra Socialdemokraternes politiske ordfører i Københavns Borgerrepræsentation, Lars Aslan Rasmussen, efter at Københavns Kommune netop har modtaget et brev fra Det Islamiske Trossamfund (DIT), hvori trossamfundet svarer på flere spørgsmål fra kommunen.

DIT er – som tidligere omtalt i Berlingske – af et flertal i Borgerrepræsentationen blevet bedt om at redegøre for sine holdninger til en række kontroversielle ytringer og udsagn fra muslimske prædikanter, der har besøgt DIT her i Danmark, om blandt andet stening.

Ifølge Lars Aslan Rasmussen forholder DIT sig overhovedet ikke til spørgsmålene i svaret. I stedet snakker trossamfundet efter hans mening udenom og kommer med usandheder. Det betyder, at DIT har forspildt sin chance for at forklare sig over for kommunen med hensyn til prædikanterne og deres udsagn, lyder det fra Lars Aslan Rasmussen. Og dermed bliver der heller ikke ændret på en tidligere beslutning om at droppe alt kommunalt samarbejde med DIT om blandt andet antiradikalisering:

»Det er rystende, at de ikke svarer på spørgsmålene. De skriver også, at de flere gange har opfordret til dialog. Men mig har de i hvert fald ikke inviteret en eneste gang.«

Lars Aslan Rasmussen tilføjer, at DIT med svaret også har afskrevet sig fra at komme i betragtning til at modtage midler fra en 400.000 kroner stor pulje til kommunens antidiskriminationsindsats, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal fordele.

»De truer os med dummebøder«

I svaret skriver DIT blandt andet, at »mere centralt skal i denne forbindelse endnu engang understreges, at Det Islamiske Trossamfund ikke deler alle holdninger med de, som kommer som gæsteforelæsere og ej kan eller bør holdes ansvarlige for andres holdninger«.

DIT skriver også, at »andre citater kræver en forståelse af situationen og en uddybning og kan ikke stå alene og må igen ses i sammenhæng. Eksempler herpå er, at når der tales ud fra en teologisk vinkel med uddybning af, hvad der måtte stå i diverse kildematerialer«.

Lars Aslan Rasmussen er en af tre københavnske politikere, der af DIT er blevet beskyldt for at komme med injurierende udtalelser om trossamfundet og en af dets gæsteprædikanter, den omstridte imam Haitham al-Haddad. DIT er villig til at indgå forlig med politikerne, hvis de vil trække deres udsagn tilbage, betale sagsomkostningerne og aflevere 10.000 kroner i kompensation. Gør de ikke det, vil DITs advokat udtage stævning. De andre politikere er Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

På samme måde er Radio24syv og blogger og debattør Geeti Amiri af DIT blevet mødt med forligsskrivelser med krav om blandt andet 10.000 kroner.

»De truer os med dummebøder og påberåber sig ønske om dialog uden at svare på noget som helst. Det dér med at true folk, man er uenig med, til tavshed, det er vildt,« siger Lars Aslan Rasmussen:

»De har et ansvar for, hvem de inviterer. Det er udelukkende dem selv, der vælger.«

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra DIT.

Københavns teknik- og miljøudvalg har netop vedtaget en ny lokalplan, der gør det muligt for DIT at opføre ny moské og kulturhus tegnet af Henning Larsen Architects på Dortheavej. Inden det kommer så vidt, skal planen dog viderebehandles i Økonomi­udvalget og Borgerrepræsentationen.