S: Tjenestemandssag giver mening

Fem danske topofficerer er mistænkt for bevidst at føre Folketinget bag lyset i sagen om antallet af krigsfanger og risikerer nu en tjenestemandssag. Den rigtige vej at gå, lyder det fra Socialdemokratiet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem højtstående officerer risikerer en disciplinærsag efter tjenestemandslovens bestemmelser, såfremt Forsvarsministeriet ikke finder deres redegørelser om forløbet i papkassenotat-sagen tilfredsstillende. Det erfarer Berlingske. Ifølge forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S) er det »helt naturligt«, at man nu vil gøre noget ved den begrundede mistanke.

- Ender det med en sag, så er det den rigtige måde at gøre det på, da de involverede får lov at udtale sig, og på den måde kan man jo komme til bunds i sagen, siger Bjarne Laustsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Papkassenotat-sagen handler om, hvorvidt Forsvaret bevidst nedskrev antallet af irakiske fanger i danske soldaters varetægt – og dermed var skyld i, at forsvarsministrene Søren Gade (V) og Gitte Lillelund Bech (V) i flere år afgav fejlagtige oplysninger om soldaternes fangeaktiviteter til Folketinget.

Blandt de fem officerer er generalløjtnant Poul Kiærskou, tidligere chef for Hærens Operative Kommando og nu dansk repræsentant ved NATOs militærkomité, samt chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam.

Formelt set er en tjenestemandssag endnu ikke indledt, men Forsvarsministeriet har meddelt de fem officerer, at ministeriet har tænkt sig at føre en sag, og de fem officerer har nu mulighed for at komme med deres kommentarer dertil. Derefter træffes den endelige beslutning.

Dette anses dog for at være en formalitet, da både statens advokat, Kammeradvokaten, samt jurister i Justitsministeriet mener, at der er grundlag for at indlede en sag, skriver Berlingske.