S skifter kurs: De mindste børn skal ikke længere testes i folkeskolen

Det er både usundt og for tidligt at foretage nationale test af folkeskolens elever i anden og tredje klasse, mener Socialdemokratiet.

Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Børn i anden og tredje klasse skal ikke længere ligge under for de nationale test, der har været en obligatorisk del af det danske skolesystem i ti år for at påvise den enkelte elevs faglighed.

I hvert fald ikke hvis det står til Socialdemokratiet, som nu skifter holdning efter selv at have været med til at indføre kravet for landets elever i anden til ottende klasse under den daværende VK-regering i 2006.

»Jeg synes, det er for tidligt med nationale test, når børnene kun er 8-9 år. Jeg er ikke sikker på, at de er klar til at gå igennem den proces, som en national test er,« siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen til DR.

Kursskiftet opstår efter undersøgelser med flere meldinger om elever, der tilsyneladende er blevet kede af det, når testene skulle foretages.

»Jeg tror også, at vi må være ærlige og sige, at der måske er skabt en lidt usund præstationskultur blandt vores børn og unge, og den er potentielt farlig. Derfor bliver vi nødt til at diskutere det her,« siger hun til DR.

Feedback frem for stempling

Hos den tværpolitiske interesseorganisation Danske Skoleelever er de bekendt med problemstillingen.

»Vi oplever desværre mange elever, der har det meget ubehageligt med at tage de her tests. Blandt andet har vi fået henvendelser fra flere, der ikke har lyst til at tage i skole på testdagen,« siger Jakob Bonde Nielsen, formand for Danske Skoleelever.

Organisationen er positivt stemt over for Socialdemokratiets nye forslag. De mener bestemt, at man skal have nogle tests, som kan bruges aktivt for at finde ud af, hvor der skal sættes ind i grundskolen.

Samtidig er de dog af den overbevisning, at der må være noget forkert i den måde, man udfører testene på, når mange elever får det dårligt af at skulle tage dem.

»Det stiller vi os meget kritiske over for. Vi går ind for nationale tests, men mener samtidig, at man skal bruge resultaterne som udviklingspotentiale og feedback til eleverne. Ikke som et stempel, som jeg er bange for, at mange af eleverne ser det som,« siger han.

Ifølge Jakob Bonde Nielsen er elevernes reaktion det primære problem med de nationale tests. Selve testens udformning forholder han sig ikke til i samme grad.

»Hvilke testspørgsmål, der skal stilles, og hvordan de skal stilles for at få et retvisende billede af elevernes niveau, vil vi lade være op til de mennesker, der har forstand på det.«

Test skal ændres

Mens testene ifølge Socialdemokratiet helt skal fjernes for de mindste, vil de samtidig have testene ændret for de større klassetrin ved at forældre, elever, lærere og skoleledere skal samarbejde om en ny form for test.

Enhedslisten og SF bakker op om Socialdemokratiets forslag.

Enhedslisten vil dog gerne have nationale test afskaffet fuldstændig for alle klassetrin, mens SF’s holdning er, at de nationale test burde være frivillige for den enkelte skole.