S: Skattelettelser til lavtlønnede

Hvis Helle Thorning-Schmidt bliver statsminister efter næste valg, vanker der skattelettelser til de danskere, som tjener mindst.

Foto: Linda Henriksen/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Selv om Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt ofte advarer mod, at den borgerlige regering pønser på skattelettelser, så lover hun nu selv skattelettelser til en række udvalgte befolkningsgrupper efter næste folketingsvalg.

»Vi vil godt sænke skatten for de laveste indkomster,« siger Helle Thorning-Schmidt og løfter dermed lidt af sløret for indholdet af den skattereform, som Socialdemokraterne gerne vil gennemføre i næste valgperiode.

Helle Thorning-Schmidt ønsker ikke at gå i detaljer med, hvor stor skattelettelsen til de laveste indkomster skal være, eller hvordan den skal finansieres. Men hun siger:

»Vi har det grundsynspunkt, at det er de bredeste skuldre, der skal bære mest i et skattesystem.«

Det samlede skattetryk skal fortsat ligge tæt op ad de 50 pct., fastslår Thorning-Schmidt, der gerne vil lave en skattereform, der rækker mange år frem i tiden.

Ole Stavads system
»Vi bygger i øjeblikket på et skattesystem, som er ti år gammelt. Det er Ole Stavads (tidl. S-skatteminister, red.) pinsepakke. Det er ganske ironisk, at regeringen synes, at den skal fortsætte til evig tid,« siger Socialdemokraternes formand, der fortsat lægger op til, at en skattereform skal vedtages af et bredt flertal i Folketinget.

Hos Det Radikale Venstre glæder folketingsgruppens næstformand Morten Østergaard sig over Helle Thorning-Schmidt­s udmelding om skattele­ttelser til de lavtlønnede danskere.

»Jeg er meget glad for, at Socialdemokraterne nu er villige til at diskutere indholdet af en skattereform. Det er meget positivt, for det kan være med til at lægge pres på regeringen, som jo siden 2001 bevidst har valgt at lægge skatteinstrumentet i skuffen,« siger Morten Østergaard.

Den radikale politiker fremhæver dog, at en skattereform i høj grad har til formål at øge arbejdsudbuddet og der er en skattelettelse, der kun omfatter de lave indkomster måske ikke det smarteste.

»Det mest effektive sted i forhold til at levere mere arbejdskraft, er at flytte beløbsgrænsen for topskatten, så der er færre danskere, der kommer til at betale topskat,« siger han.