S siger ja til hash-kommission

Et flertal på Københavns Rådhus er positivt indstillet over for at indføre forsøg med lægeordineret hash. På Christiansborg er S og SF parate til at nedsætte en kommission, men S afviser på forhånd hollandske tilstande.

Socialdemokraterne på Christiansborg er indstillet på at sige ja til en hash-kommission.

Det var SF, som i denne uge foreslog en kommission, efter at en måling havde vist, at 59 procent af danskerne er postitive over for den hollandske model, hvor brugen af hash er afkriminaliseret. Ifølge S-retsordfører Karen Hækkerup betyder det dog ikke, at S omfavner kommissionen varmt.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at unge så bare opgiver deres kriminelle løbebane og begynder på teknisk skole. Og i mine øjne er hash så farligt et stof, at det skal vi på ingen måde fremme. Men vi har aldrig haft noget imod, at folk bliver klogere, og derfor støtter vi en kommission. Den skal undersøge antallet af misbrugere og effekten på den organiserede kriminalitet,« siger Hækkerup.

Men står det til politikerne på Københavns Rådhus, så skal det snart være muligt at gå til lægen og få hash på recept.

I aftes satte et flertal i Borgerrepræsentationen bestående af S, R, SF og Enhedslisten gang i en undersøgelse af, hvad det vil have af effekter, hvis Danmarks største by kopierer enten Amsterdam eller Zürich og lovliggør det omdiskuterede rusmiddel.

»Viser det sig, at en legalisering af hash ikke medfører, at der kommer flere misbrugere, så er vi klar,« siger Thor Grønlykke, der sidder i Socialudvalget for Socialdemokraterne og er uddannet læge.

Bandekrigen
Ifølge ham er det vigtigt, at »undersøge erfaringerne fra udlandet, før København indfører forsøg med lovlig hash«, men går det som Socialdemokraterne håber, vil en legalisering af hash komme mange problemer til livs. Ikke mindst den igangværende bandekrig.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at bandekrigen har været en øjenåbner for os, og en anledning til at se, om vi kan gøre noget anderledes,« siger Grønlykke, der mener, at en afkriminalisering af hashmarkedet, vil fjerne en del af grundlaget for meget af den kriminalitet, som i øjeblikket hærger hovedstaden.

»Der er en meget direkte sammenhæng mellem bandekrigen og vores forslag. For de optøjer, vi ser for tiden i København, er jo ikke mindst en kamp om det illegale hashmarked. Overtager det offentlige i stedet de indtægter, vil vi fjerne en stor del af det grundlag, som holder konflikten i gang,« uddyber han.

Nej til billig hash
De indtægter, som det offentlige får ved at sælge hash, skal ifølge Socialdemokraterne gå til direkte til behandling af misbrugere. Ifølge Thor Grønlykke er det desuden vigtigt, at hash ikke bliver billigere, bare fordi det bliver lovligt.

»Vi ved, at prisen betyder meget for de unge, så det må under ingen omstændigheder bliver billigere at købe hash,« fastslår han.

Blandt de muligheder, som Borgerrepræsentationen vil have undersøgt, er først og fremmest den hollandske model, hvor man kan købe hash på udvalgte cafeer – eller såkaldte »coffeeshops« – og et forsøg i Zürich, hvor folk kan få hash ordineret af deres læge.

Politikerne i København er dog afhængige af grønt lys fra Christiansborg, og det nuværende flertal VKO, afviser en kommission.