S-SF: Skævvridning i kommuner skal ændres nu

Der er ikke tid til at vente helt til 2012 på en reform af udligningsordningen, mener oppositionen. De vil have en ekspertgruppe nedsat med det samme.

Borgmestrenes klagesang har en tung klangbund. Det mener S og SF, der ligesom en række kommuner bekymrer sig for, at de kommunale udligningsordninger ikke fungerer godt nok. De vil derfor have en reform af udligningssystemet hurtigst muligt.

- Lige så snart der er flertal for det, er vi parat til at få lavet det her om. Vi vil have en hurtigt arbejdende ekspertgruppe og så ændre ordningen. Der er ingen grund til at vente til den planlagte evaluering i 2012. Det anser jeg for smøleri, når situationen er så alvorlig, siger Rasmus Prehn, der er kommunalordfører for Socialdemokraterne.

Udligningsordningen har til formål at overføre penge mellem kommunerne på baggrund af forskellige nøgletal og sikre et nogenlunde ensartet forhold mellem skatte – og serviceniveau.

Men i dagens udgave af Berlingske Tidende beskriver en række borgmestre, hvordan indtægtsgrundlaget alligevel skrider på det sociale område på grund af det, de kalder systemfejl i udligningsordningen.

Blandt andet påpeger en række borgmestre, at det er ulogisk og uretfærdigt, at kommunerne bliver kompenseret på samme måde for studerende som kontanthjælpsmodtagere. Der følger langt flere udgifter med en kontanthjælpsmodtager er argumentet, og derfor tilfalder der en ufortjent pose penge til blandt andet studiebyerne.

- Det er et meget skævt udgangspunkt, man har i øjeblikket. Hele tanken med skabe et ens udgangspunkt for kommunernes service bliver ikke gennemført, siger Rasmus Prehn.

Det skal der gøres noget ved, mener også SFs kommunalordfører Meta Fuglsang.
 
- Jeg vil gerne have undersøgt, hvordan man kan sammensætte et system, Så man får nogle tilskud der rent faktisk passer til de udfordringer, de enkelte kommuner har. Vi er nødt til at tage det seriøst, når kommunerne peger på, kompensationen ikke passer til udfordringerne, siger hun.