S: Regeringen må finde milliarderne til de nye vejanlæg

Socialdemokraterne forventer, at regeringen finder de manglende milliarder til vejprojekter. Professor undrer sig over, at økonomien i standard-vejbyggerier kan overraske så markant.

Asfaltarbejdere har søgt ly, mens en heftig regnskylle trækker ind over Motorring 3 ved Buddinge. Foto: Brian Berg<br> Fold sammen
Læs mere

»En skandale« kalder Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, budgetoverskridelsen på 2,2 milliarder på 11 konkrete vejprojekter. Socialdemokraterne er ikke med i forliget om projekterne og forventer derfor et udspil fra partierne bag forliget.

»Nu må forligspartierne komme med et bud på, hvor de penge skal findes, så danskerne kan få de projekter, regeringen har lovet. Når de kommer med det forslag, så kigger vi på det,« siger Morten Bødskov.

Et sådant forslag kan Socialdemokraterne dog næppe forvente fra de Konservative, der gennem finansordfører Christian Wedell-Neergaard i går i Berlingske Tidende understregede, at man vil forsøge at udskyde eller regulere projekterne for at holde sig inden for bevillingerne.

Det har ikke været muligt at træffe Venstres finansordfører, Peter Christensen, finansminister Thor Pedersen (V) eller formand for finansudvalget Kristian Thulesen Dahl (DF).

Ærgrelse i Odsherred
Hos Odsherred Kommune, der risikerer at få udskudt en motortrafikvej mellem Holbæk og Vig, er ærgrelsen stor.

»Vi har kæmpet for at få den her motortrafikvej i 15 år. Det her betyder, at de nuværende knudepunkter og den tætte trafik bliver endnu værre. Trafikken i området er jo tiltagende,« siger borgmester Finn Madsen (S), Odsherred Kommune.

Jesper Tangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School, var med under forundersøgelserne til Femern Bælt-forbindelsen. Dengang studerede han ligeledes budgetoverskridelserne på metroen i København, Øresunds- samt Storebæltsforbindelsen.

Med baggrund i sit kendskab til store offentlige anlægsprojekter er han ikke overrasket over budget­skreddet på 2,2 mia. kroner.

»Vi ved, at store offentlige anlægsprojekter bliver overskredet kolonormt. Det har Danmark verdensrekord i. Og når det sker hver eneste gang, så tyder det på, at vi ikke er gode nok til at planlægge budgetterne,« siger Jesper Rangvid, der understreger, at det ikke generelt forholder sig sådan i resten af verden.

Han peger på, at vi har stor erfaring med at anlægge veje, hvorfor man burde kunne undgå så store budgetskred

»De projekter her er fuldstændig standard. Man ved jo, hvad der kan komme af overraskelser,« siger Jesper Rangvid, der på baggrund af de mange skrækeksempler på overskridelser af budgettet råder til at øge budgetposten »uforudsete udgifter« på store anlægsprojekter.

Vejdirektoratet ønsker ikke at uddybe årsagerne til det store budgetskred.