S-regering vil ændre skattereform

Den samlede oppositionen er som ventet ude af forhandlingerne om en skattereform, og lægger nu op til at reformen skal ændres, hvis de kommer til efter næste valg.

Ikke mere end lidt over én time gik der før Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, flankeret af SFs formand, Villy Søvndal, forlod forhandlingerne i Finansministeriet om en ny skattereform i går formiddags uden at være nået til enighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gode stemning skulle man lede længe efter i går i Finansministeriet. Tværtimod lugtede det mere af politisk krig, da der skete det forventede; den samlede opposition forlod finansminister Lars Løkke Rasmussen med uforrettet sag. Nogen bred politisk aftale om en kommende skattereform bliver det ikke til. Og Socialdemokraterne og SF er klar til at lave om på skattepolitikken i det øjeblik, de får flertal.

»Det, vi står for at gøre nu, er at kigge reformen – som vil blive meget skæv – igennem. Se, hvor den skal ændres. Vi står for en ærlig og redelig skattepolitik, og det vil vi lægge klart frem, når regeringen og DF er færdig med deres,« sagde Thorning-Schmidt.

»Vi har gjort, hvad vi kunne for at lade være med at stille ultimative krav, lade være med at lægge nogen form for finansiering ned, lade være med at kritisere regeringen for løftebrud. Derfor er det en skam, at Lars Løkke ikke kunne tage det den sidste del af vejen. Der var faktisk et åbent mål. Han magtede ikke at skyde bolden ind,« lød det fra en meget stramt betrukket socialdemokratisk formand, der var mødt frem til forhandlingerne med SFs formand, Villy Søvndal og akkompagneret af historier om, at regeringen havde pakket kortene med Dansk Folkeparti i en egentlig dreje-bog, som på forhånd skulle ekskludere oppositionen fra forhandlingerne.

Ingen drejebog fra Løkke
De beskyldninger afviste Lars Løkke Rasmussen imidlertid: »Der findes ingen drejebog. Folk, der kender mig, vil vide, at jeg ikke er til drejebøger. Jeg er mere til det impulsive, og jeg synes, det er lidt forstemmende, at når Danmark står i en international krise, taber arbejdspladser hver dag, har problemer på eksportmarkederne og hvor folk er utrygge ved fremtiden, så handler debatten her på Christiansborg om proces, proces og proces,« sagde Lars Løkke Rasmussen, der ikke mener, at regeringen har ekskluderet oppositionen ved på forhånd at udstikke tre ultimative krav om accept af skattestop og underfinansiering samt at forhandlingerne skal gennemføres i lyntempo.

Hovedrysten
»Vi har spillet ud med vores bud og så stille og roligt spillet ud med tre logiske krav. Derfor står jeg tilbage og kan ikke finde ud af, hvad problemet er. Er det et problem, at vi siger, at skulle vi ikke få sat noget i gang hurtigt? Er det et problem, at vi gerne vil skabe tryghed og sige, at denne her skatteaftale skal stå en årrække frem,« spurgte Lars Løkke Rasmussen og havde kun hovedrysten tilovers for oppositionspartiernes fremgangsmåde.

»Dagen i dag var tænkt som en dag, hvor partierne kunne komme og sige, at når I siger sådan, så siger vi sådan. Vi er ikke blevet klogere på indholdet i, hvad S og SF vil, men det er der ikke noget at gøre ved, for Danmark skal regeres,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

SFs formand, Villy Søvndal, kaldte det en uskik at stille ultimative krav og understregede, at det kløede i fingrene hos Socialdemokraterne og SF for at komme til biddet.

Skuffet Vestager
Den radikale leder, Margrethe Vestager, var også særdeles skuffet, og hun så sort på et fremtidigt samarbejde med de borgerlige partier.

»Spørgsmålet er, om det overhovedet kan ske mere. Når man ser på regeringens lovprogram, så er det tyndt som et Anders And blad,« sagde Margrethe Vestager.

Regeringspartierne begyndte i aftes forhandlingerne med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om en skattereform, og Lars Løkke forventede trods alt ikke, at forhandlingerne bliver nemme.

»Vi har givet vores bedste bud, og det ville da være underligt, om ikke Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har nogle modkrav. Dem skal vi forhandle om i de kommende dage, og det bliver sikkert svært,« sagde finansministeren.