S-politiker: Forbyd fætter-kusine-ægteskaber

Andelen af tosprogede elever på Københavns specialskoler for handicappede er markant højere end på de almindelige folkeskoler. Derfor ønsker Lars Aslan Rasmussen (S) fra Københavns Borgerrepræsentation et forbud mod fætter-kusine-ægteskaber.

»Man ved godt, at der er en risiko. Men det er en risiko, man tager. Og der mener jeg, at vi som samfund må gøre op, om det er børns rettigheder eller ældgamle familietraditioner, der står øverst,« siger han i et forsøg på at råbe politikerne på Christiansborg op og forslår et forbud mod fætter-kusine-ægteskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Risikoen for at få et barn med en medfødt sygdom eller et handicap er dobbelt så stor, når forældrene er fætter og kusine, som når forældrene ikke er i familie med hinanden. Det fremgår af Socialministeriets pjece »Risiko for handicap - hvis fætre og kusiner får børn sammen.«

Men oplysning er ikke nok, hvis man vil nedsætte riskoen for, at handicappede børn bliver sat i verden som resultat af et fætter-kusine-forhold, lyder det fra Lars Aslan Rasmussen, socialordfører for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation. Han vil gøre op med den kulturelle praksis, der især er udbredt i indvandrermiljøer, og som han mener er årsag til, at tosprogede elever er overrepræsenteret på københavnske specialskoler for børn med vidtgående indlæringsvanskeligheder.

»Man ved godt, at der er en risiko. Men det er en risiko, man tager. Og der mener jeg, at vi som samfund må gøre op, om det er børns rettigheder eller ældgamle familietraditioner, der står øverst,« siger han i et forsøg på at råbe politikerne på Christiansborg op.

Helt konkret forslår han, at man forbyder ægteskaber mellem fætre og kusiner - ligesom det er tilfældet mellem søskende i dag. Forbuddet skulle træde i kraft om fem-ti år efter en diskussion og oplysning om de risici, der er forbundet med at få børn med én i familien.

»Jeg synes, man skal hjælpe handicappede, men man behøver ikke med vilje at sætte sig selv i en situation, hvor man øger risikoen for at få svært handicappede børn. Jeg har selv en far fra Tyrkiet. Og i forhold til Tyrkiet er vi i Danmark et samfund, der hjælper hinanden. Når man bor i et velfærdssamfund, synes jeg, det er rimeligt, at man ikke påfører sig selv, sine børn og samfundet nogle gener med vilje,« siger han.

Tosprogede overrepræsenterede på specialskoler

Mens gennemsnittet af tosprogede elever i hele København er 30 procent, ser det noget anderledes ud på specialskolerne. På Københavns fire specialskoler for børn med vidtgående indlæringsvanskeligheder, er antallet af tosprogede elever væsentligt højere end på normalområdet.

Faktisk er antallet dobbelt så højt - henholdsvis 59 og 64 procent - på to af skolerne.

»Overrepræsentationen skyldes selvfølgelig indavl i familier, hvad skulle det ellers være?« siger Lars Aslan Rasmussen.