S-politiker: Derfor skal hash være lovligt

Politikerne i København er klar til at legalisere hash, hvis det ikke medfører, at der kommer flere misbrugere. Socialdemokraten Thor Grønlykke forklarer her hvorfor.

Foto: Kristian Brasen / Scanpix

Hvordan stopper man en bandekrig? Ved at legalisere hash, lyder svaret fra politikerne på Københavns Rådhus. Således besluttede et flertal i Borgerrepræsentationen torsdag aften at undersøge mulighederne for at indføre såkaldte coffeeshops eller lægeordineret hash i hovedstaden. Thor Grønlykke (S), som er idemanden bag undersøgelsen, forklarer her, hvorfor Københavns største parti har ændret holdning i synet på det omdiskuterede rusmiddel.

”Der er en meget direkte sammenhæng mellem bandekrigen, og vores forslag,” fastslår han og sammenligner København med 30’ernes USA.

”Da USA forbød alkohol, så man en eksplosiv vækst i organiseret kriminalitet. Det er lidt det samme, som vi oplever i København. Her har vi et kæmpe illegalt hashmarked, som bander og rockere udnytter til at tjene masser af penge. En legalisering af hash vil derfor være et meget effektivt våben til at fjerne grundlaget for den organiserede kriminalitet,” siger han og indrømmer, at forslaget nok ikke var kommet, hvis det ikke var for bandekrigen:

”Nej, det var det nok ikke, for bandekrigen har været en øjenåbner for os, og gjort det tydeligt, at der er et stort kriminelt marked, som vi har vendt det blinde øje til i en periode.”

Få hash hos lægen
Viser undersøgelsen, det resultat, som Socialdemokraterne forventer, så vil den mest oplagte løsningsmodel ifølge dem være, at ens læge kan skrive en recept på hash.

”Der vil være forskellige muligheder for, hvordan man kan indføre forsøg med hash. En af dem kunne være at gøre som i Holland, hvor man kan købe det på udvalgte cafeer, men jeg hælder nok mest til, at man skal kunne gå til sin praktiserende læge og få en recept, så man kan købe en hvis mængde om dagen. Det kunne fx være et halvt gram. På den måde vil vi undgå, at folk med psykiske sygdomme kan købe det. Derudover skal det heller ikke være muligt for unge under 18, at få udleveret en recept,” siger Grønlykke, som selv er uddannet læge.

Derudover må det ifølge Socialdemokraterne ikke blive billigere, at købe hash, end det er i dag.

”For vi ved, at prisen betyder meget for unge, og vi er ikke interesseret i at øge forbruget af hash,” uddyber han.

Hvor meget en klump hash koster i dag, ved den socialdemokratiske politiker dog ikke.

”Nej, det ved jeg sgu ikke. Da jeg gik i gymnasiet, kostede et gram 50 kroner tror jeg, men prisen er nok steget siden dengang,” griner han.

Hash er religion
Et klassisk argument i hash-debatten er, at alle narkomaner, er startet med at ryge hash, men det tager Socialdemokraterne i København nu afstand fra:

”Det er et argument, som har mere karakter af religion end af viden, for det er der jo ingen eksperter, som mener,” siger Thor Grønlykke og langer ud efter sine borgerlige kollegaer:

”Det som jeg synes er vigtigt med den her debat, er, at man prøver at forholde sig ikke-religiøst til det og lader sine politiske holdninger styre af den viden, som der trods alt er på området.”

Derfor håber grønlykke også, at kollegaerne på Christiansborg er villige til at ændre ligeså meget holdning til spørgsmålet om hash, som Socialdemokratiet i København tilsyneladende har gjort.

”Det er jo i sidste ende dem, som skal ændre loven, så jeg håber da meget på, at de borgerlige vil se ædrueligt på, hvordan vi kan minimere skadesvirkninger af hash. Venstrefløjen skal vi nok få opbakning fra,” vurderer han.

I Folketinget er Socialdemokratiet, SF, de Radikale og Dansk Folkeparti positivt indstillet overfor at nedsætte en såkaldt hash-kommission, der skal se på mulighederne for at indføre forsøg med legalisering af hash i Danmark.