S-ordfører om statsministerens tavshed til Det Udenrigspolitiske Nævn: »Hvis statsministeren havde spurgt partierne, var det ikke blevet til noget som helst«

Der er gået politik i coronabeslutningerne, lyder vurderingen fra socialdemokraten Jan Johansen, medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn. Han mener, at den eneste måde, hvorpå statsministeren kan træffe afgørende beslutninger om corona, er ved at gå uden om Folketingets partier.

Statsminister Mette Frederiksen besøgte torsdag Israel. I midten står Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og til højre ses Østrigs kansler, Sebastian Kurz. Fold sammen
Læs mere
Foto: Avigail Uzi/Ritzau Scanpix

Det er fuldt ud i orden, at statsminister Mette Frederiksen (S) ikke har rådført sig med Det Udenrigspolitiske Nævn eller Folketingets partier, inden hun torsdag eftermiddag kunne meddele, at Danmark har indgået en aftale med Østrig og Israel om forskning og udvikling af vacciner.

Sådan lyder det fra Jan Johansen (S), som er medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn.

Venstre, Enhedslisten og Radikale Venstre har rejst kritik af, at beslutningen om at indgå en afgørende vaccineaftale ikke er blevet drøftet med Folketinget.

Juraprofessor Frederik Waage fra Syddansk Universitet mener, at der kan være tale om grundlovsbrud, eftersom Grundloven tilsiger, at regeringen skal rådføre sig med Det Udenrigspolitiske Nævn forud for enhver beslutning med større udenrigspolitisk rækkevidde.

Coronapolitik

Jan Johansen mener, at statsminister Mette Frederiksen har truffet den rette beslutning ved at gå udenom partier og Det Udenrigspolitiske Nævn. For havde hun taget fat i nævnet, var der gået politik i mødet i Israel, ligesom der gør i alt andet, der omhandler corona, siger Jan Johansen. Og det har Danmark ikke brug for.

Håndteringen af coronasmitten er ifølge Jan Johansen blevet så politisk, at statsministerens egenrådighed er den eneste måde, hvorpå hun kan sikre, at der bliver truffet beslutninger, som kan medvirke til at løse coronakrisen.

»Jeg må indrømme, at jeg synes det er virkelig godt, at statsministeren gør noget. Hvis hun havde spurgt partierne i Folketinget, var det ikke blevet til noget som helst. Så ville nogle partier være imod, og andre ville melde sig ud og så videre,« fortæller Jan Johansen og fortsætter.

»Vi har nået et punkt, hvor vi ikke kan komme længere, fordi der er gået politik i det hele. Lige meget, hvad statsministeren gør, bliver det kritiseret. Der bliver set forhindringer frem for løsninger, og det er vigtigt at huske, at partierne jo er med ind over al politik uden for corona.«

Det er ifølge Jan Johansen et problem, at der er gået politik i beslutninger om corona, og han er overbevist om, at danskerne langt hellere så, at fokus lå på at finde de bedste løsninger.

»Mange borgere er trætte af det politiske fnidderfnadder i partierne. Jeg tror, de er optagede af, om der bliver lavet den rigtige genåbning, og at der bliver gjort nok for, at vi får vacciner hurtigt, men det politiske kommer til at overskygge, og det er et problem.«