S og SF siger undskyld til passagerer for dieseltog

Det var en historisk fejltagelse, at SR-regering og venstrefløjen i 1995 stoppede elektrificeringen af jernbanen og endte med at købe IC4-tog. Det erkender S og SF. DSB håber, at de første eltog kan købes i 2015

IC4-togene, der produceres af italienske AnsaldoBreda skulle have været indsat fuldt ud i 2006, men af de togsæt AnsaldoBreda har leveret, står de fleste stadig stille på skinnerne udenfor Aarhus H. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets togpassagerer får nu en offentlig undskyldning fra S og SF, fordi den daværende SR-regering med støtte fra SF og Enhedslisten stoppede elektrificeringen af den danske jernbane i 1995 og endte med at købe nye dieseldrevne IC4-tog fem år senere. Undskyldningen kommer, mens DSB som følge af IC4-skandalen kæmper for at skrabe tilstrækkeligt med togmateriel sammen og skaffe siddepladser til et stadigt stigende antal passagerer.

»Det var en gigantisk fejltagelse, at man annullerede elektrificeringen i 1995-96. Der var nogle rapporter dengang, som sagde, at der ikke var grund til at fortsætte, men det ændrer ikke ved, at primært den daværende regering begik en historisk brøler,« siger den socialdemokratiske trafikordfører Magnus Heunicke og tilføjer, at den daværende VK-opposition heller ikke stillede med et finansieret forlag om, at elektrificeringen skulle udbygges på bl.a. strækningen Fredericia-Aarhus-Aalborg.

SFs trafikordfører, Anne Baastrup, bakker op om undskyldningen. »Jeg er parat til at gå bodsgang, og jeg forstår godt, at vi bliver hånet for det nu. Men havde vi pengene? Nej! Det var det, der var hovedproblemet. Så jeg siger undskyld, undskyld, undskyld på mine forgængeres vegne, men pengene var der ikke,« siger Anne Baastrup.

Et stort flertal i Folketinget er dog parat til at råde bod på den historiske brøler og elektrificere de resterende banestrækninger, så snart det er teknisk muligt og økonomisk rentabelt. Ifølge områdechef i Banedanmark Martin Munk Hansen er det mest optimale at vente, indtil et nyt signalsystem er rullet ud over hele landet i perioden frem til 2022. Dog kan strækningen Lunderskov-Esbjerg være elektrificeret i 2015, og de nye baner København-Ringsted-Femern er elektrificeret, når de åbner i 2018-20.

DSBs passagertal skal fordobles

Indtil da giver S, SF, V og K DSB mandat til at støvsuge markedet for dieseltog, som kan lejes, så en ambition om at fordoble DSBs passagertal frem mod 2020 kan indfries – også i tilfælde af, at de 42 IC4-togsæt, som Danmark har modtaget indtil nu, fortsætter med at være så fejlbehæftede, at hovedparten ikke kan køre men må holde parkeret på sidespor uden for Aarhus H.

»Vi skal hurtigst muligt på banen med nye el-tog til Femern og Esbjerg. Men uanset hvad vil der være et behov for dieseltog til at lukke hullet,« siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen.

I DSB er vicedirektør Ove Dahl Kristensen glad for opbakningen. »Vi får masser af nye kunder i de kommende år, og derfor ønsker vi at købe elektriske standardtog. Der kan være hængt elledninger op til Esbjerg i 2015, og lige så snart, der kan køre eltog dér, kan vi frigøre en masse IC3-tog. Et par år senere kommer Femern med,« siger Ove Dahl Kristensen og tilføjer, at det indtil da er muligt at leje flere dobbeltdækkervogne med et til to års varsel.