S og SF kræver skolemad på alle skoler

På Københavns Rådhus forlanger Socialdemokraterne og SF nu madordning på alle københavnske skoler og en udvidelse af tilskudsordningen. Lad forældrene tage ansvar, lyder kritikken fra de Konservative.

Foto: Flemming Krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med halvdårlige madpakker, som ikke giver det ideelle tilskud til hovedstadens folkeskoleelever, når de næste år skal kunne yde maksimalt i helhedsskolen. Sådan lyder det fra Børne- og Ungdomsborgmester Anne Vang (S) i Politiken.

Hun har sammen med SFs Sundhedsborgmester, Ninna Thomsen, udarbejdet et nyt forslag til skolemadordninger i Københavns Kommune, som lægger op til at alle kommunens folkeskoler skal tilbyde mad til eleverne. Det er op til forældrene at bestemme, om de vil tilmelde sig madplanen eller ej.

"Ud fra et lighedsperspektiv og et læringsperspektiv er det vanvittigt vigtigt, at børn med fattige forældre og lave uddannelser ikke også rent fysiologisk er sat tilbage, fordi de ikke får noget ordentligt at spise," siger Anne Vang til Politiken om ordningen, som ser ud til at have det fornødne politiske flertal bag sig og derfor kan gennemføres i 2014.

I dag har 42 ud af 65 københavnske folkeskoler allerede en madordning. 11 af de skoler, som ikke tilbyder skolemad i dag, har tidligere haft madordningen "Eat" på prøve, men forældrene mente, at maden var for dyr. Derfor lægger det nye forslag op til, at den eksisterende tilskudsordning udvides, så et måltid kan koste mellem 15 og nul kroner, alt afhængig af forældrenes indkomst.

Forslaget falder ikke i god jord hos den konservative leder i Københavns Borgerrepræsentation, Rasmus Jarlov. Han ser forslaget som en unødvendig udvidelse af velfærdsstatens greb om borgerne.

"Man giver et tilbud, som er heftigt subsidieret fra kommunen. Det vil sige, at man i praksis trækker forældreansvaret på endnu et område, og at man lader kommunen overtage forældrerollen og sender regningen til skatteyderne," siger han til Politiken, hvor han understreger, at han ikke vil støtte forslaget til budgetforhandlingerne i september.