S og DF uenige: Hvad er en flygtningelandsby?

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er enige om at tvinge regeringen til at undersøge muligheden for at bygge flygtningelandsbyer. Men partierne er uenige om, hvordan flygtningelandsbyerne skal se ud. Berlingske giver overblikket.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Må flygtninge arbejde, mens de bor i flygtningelandsbyer? Skal de overhovedet integreres?

På flere centrale punkter er Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne vidt uenige om, hvordan statslige flygtningelandsbyer skal drives i praksis.

De to partier udgør ellers - sammen med De Konservative - det politiske flertal, som vil presse regeringen til at fremlægge et konkret forslag til, hvordan statslige flygtningelandsbyer kan etableres.

Berlingske har taget et kig på, hvor langt de to partier egentlig står fra hinanden på en række stridspunkter.

Må flygtninge arbejde, når de bor i en flygtningelandsby?

»Ja, det må de godt. Det er endda meget vigtigt,« siger Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen.

Socialdemokraten forestiller sig, at flygtninge skal have mulighed for at søge arbejde i det lokalområde, som en flygtningelandsby bliver placeret i.

»Det er det vigtigste for integrationen. For flygtningenes velfærd og selvrespekt. Og så skal vi desuden huske, at de derved kommer til at betale skat til den danske stat,« siger Dan Jørgensen.

Hos Dansk Folkeparti er udlændingeordfører Martin Henriksen i udgangspunktet uenig. Flygtningene skal netop ikke integreres, da de gerne skal sendes retur til hjemlandet eller nærområder hurtigst muligt. Og derfor giver det ikke mening at fokusere på at få dem arbejde, mener Martin Henriksen.

Alligevel kan han dog godt forestille sig en løsning, hvor flygtningene får mulighed for at arbejde i flygtningelandsbyerne.

»Der er faciliteter, der skal bygges og holdes ved lige. Det arbejde kan flygtninge jo lige så godt udføre. Man kan også forestille sig, at der vil være supermarkeder i flygtningelandsbyerne, hvor nogle kan arbejde,« siger Martin Henriksen.

Hvordan skal børnene gå i skole?

Børnene i flygtningelandsbyerne skal ikke modtage undervisning i lokalområdets skoler, mener Martin Henriksen (DF).

I stedet skal de gå i særlige flygtningeklasser, som undervises i landsbyen eller i lejede lokaler i lokalområdet. Her skal de modtage en undervisning, som forbereder dem på, at de snart skal sendes ud af Danmark, foreslår han.

»Lad os gøre dem bedre til engelsk, som de kan bruge senere i livet. Nogle har måske også behov for at lære mere arabisk eller andre modersmål,« siger Martin Henriksen.

Dan Jørgensen (S) kan derimod godt forestille sig, at flygtningelandsbyernes børn kan deltage i undervisningen på lokale skoler sammen med danske børn.

»Landsbyerne skal indgå i tæt synergi med lokalområderne. De skal ikke isoleres. Jeg udelukker ikke, at børn kan gå i lokale skoler, men det er noget af det, som vi må se nærmere på,« siger Dan Jørgensen, som også ønsker at flygtninge får mulighed for at deltage i lokale fritidsaktiviteter.

Om staten eller kommunerne skal betale for børnenes skolegang vil han ikke svare på, men fastholder:

»Det er tanken, at denne løsning skal aflaste kommunernes økonomi.«

Hvordan ser en flygtningelandsby ud?

Martin Henriksen forestiller sig, at landsbyerne kommer til at bestå af barakker, som hurtigt kan fjernes igen.

»Nogle vil bo i værelser. Andre vil bo i sovesale,« siger han.

Derudover forudser Martin Henriksen, at der bliver bygget supermarkeder og andre butikker, hvor flygtningelandsbyens beboere kan købe ind.

Dan Jørgensen ønsker ikke at diskutere, hvordan flygtningelandsbyerne præcis skal se ud, inden regeringen er klar med et konkret beslutningsgrundlag. Det skal ske inden 1. marts.