S og DF har fået nok efter asyldrenges indbrud: De skal lukkes inde om natten

Mindreårige asylansøgeres tyvetogter i Nordsjælland bekræfter ifølge S og DF behovet for at kunne indføre udgangsforbud for uledsagede børn og unge på asylcentre.

Ebbe og Bente von Arenstorff fra Birkerød har haft besøg af indbrudsdrenge fra Marokko om natten i deres hjem – det samme har deres nabo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er børn, og derfor skal de være hjemme på deres værelse og i deres seng om aftenen og natten.

Basta.

Så klar er meldingen fra såvel Socialdemokratiet som Dansk Folkeparti, efter at Berlingske har beskrevet, hvordan gadedrenge fra Marokko på ikke mere end 13 år har været på gentagne tyvetogter i Birkerød.

S og DF har tidligere forgæves forsøgt at få udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til at indføre udgangsforbud for mindreårige på landets asylcentre.

Bl.a. taler et beslutningsforslag fra foråret i år fra DF støttet af S om »et helt eller delvist udgangsforbud for asylansøgere under 18 år«.

En af drengene på 13-15 år på tyvetogt i Birkerød blev fanget i et indbrud midt om natten hjemme hos familien von Arenstorff i Birkerød.

Familien kunne efterfølgende konstatere, at det ikke var første gang, at den 13-årig dreng akkurat som andre mindreårige fra Marokko var blevet taget af politiet for at begå indbrud.

Drengen boede som uledsaget barn på Center Gribskov, der – inden det lukkede ved udgangen af oktober –blev drevet af Røde Kors.

Flere hundrede, måske flere tusinde, drenge med såkaldt gadeorienteret adfærd fra Nordafrika, ikke mindst Marokko, bevæger sig rundt i Europa. Nogle af dem søger asyl eller opholder sig illegalt i Danmark og andre EU-lande.

Men Røde Kors har ikke beføjelser til at tilbageholde de uledsagede – heller ikke om natten. Derfor kan de forlade deres midlertidige hjem i Danmark, uden at nogen rigtig kan forhindre det.

Medmindre de altså bliver taget så mange gange i indbrud eller anden form for kriminalitet, at de bliver overført til bosteder eller lukkede institutioner.

»De skal være hjemme«

Men det nytter ikke noget, lyder det fra udlændingeordfører fra Socialdemokratiet Mattias Tesfaye.

»De skal være hjemme. De er her jo uden deres forældre, og så synes vi, det er helt naturligt, at vi må overtage de forpligtelser, far og mor normalt ville have,« siger han.

Så bliver det Røde Kors' opgave, da de typisk driver centrene?

»Hvem der skal stå for det, må vi finde ud af. Men nogen skal gøre det. Sådan er det også på efterskoler. Der kan man jo ikke gå ud klokken 23 om aftenen. Der har forældrene accepteret, at skolen overtager ansvaret for børnene og sørger for, at de ligger i deres seng om aftenen,« siger Mattias Tesfaye.

Op til de er 15 eller 18 år?

»Der vil være forskellige regler alt efter alder, men selve ideen om, at staten påtager sig forældrerollen, det er, indtil de er 18 år,« mener han.

Mattias Tesfaye beskriver det som en udfordring for asylsystemet, at gadebørn er begyndt at søge asyl herhjemme eller opholder sig på asylcentre i Danmark.

Mattias Tesfaye, udlændingeordfører (S)

»De unge, vi snakker om her, er jo gadebørn fra Marokko med masser af sociale problemer og gadeorienteret adfærd.«


»Vi har haft uledsagede børn i mange år, men for langt de flestes vedkommende har der været tale om flygtningebørn,« siger han og tilføjer:

»De unge, vi snakker om her, er jo gadebørn fra Marokko med masser af sociale problemer og gadeorienteret adfærd, og det er vores asylsystem slet ikke tænkt til at skulle håndtere. Den måde, de får lov at blive her, er ved at søge asyl, men alle ved jo godt, at de ikke får asyl.«

I dag bliver uledsagede flygtninge under 18 år indkvarteret på Røde Kors' Center Sandholm eller det kommunale center i Tønder Kommune.

På Center Sandholm er der en særlig afdeling for nordafrikanske drenge med gadeorienteret adfærd.

Et spørgsmål om politisk vilje

Men nogen skal så udstyres med den fornødne magt, tage fat og sige til barnet, at i aften kommer du altså ingen steder, ja, måske dreje nøglen om?

»Ja, og der kommer de internationale konventioner ind i billedet. Vi kan ikke spærre folk inde, der ikke har gjort noget. Men vi er nødt til at have de fornødne beføjelser over for disse unge,« siger Mattias Tesfaye og fortsætter:

»Vi har diskuteret det her med regeringen flere gange, og den bliver ved med at sige, at den vil vende tilbage med et udspil, men der sker ikke noget. Erfaringen er bare, at sætter man sig politisk for at indføre et udgangsforbud, så kan det lade sig gøre. I sidste ende er det et spørgsmål om politisk vilje.«

I forbindelse med artiklen om indbruddet hos familien von Arenstorff siger Inger Støjberg (V) i en skriftlig kommentar til Berlingske, at »regeringen har et klart fokus på at sikre den bedst mulige kontrol af asylansøgere«.

»Vi har tidligere indført en ro og orden-pakke, der skærper vilkårene for asylansøgere på asylcentrene, så vi bedre kan holde styr på dem, og vi arbejder løbende med at sikre ro og orden på og omkring de danske asylcentre,« lød det fra hende.